ukr
русский
Polski

Як підготувати ярий часник до посадки, щоб отримати великі головки

Ігор Романько

Як підготувати ярий часник до посадки для великого врожаю
Як підготувати ярий часник до посадки для великого врожаю

Ярий часник – це різновид часнику, який вирощують навесні. Він має ряд переваг перед озимим часником, зокрема менша схильність до захворювань, м'якіші зубчики з легким смаком та довший термін зберігання.

Ярий часник висаджують із середини квітня до початку травня, коли температура ґрунту досягне 5-10 градусів. Важливо не затягувати з посадкою, адже вегетаційний період ярого часнику триває довше, ніж в озимого - близько 90-100 днів замість 75-90. Про це пише prostoway.

Читайте також: Городники розкрили секрет, який допоможе зберігати капусту свіжою до весни

Ярий часник краще вирощувати на сонячних ділянках, які захищені від протягів. Для хорошого врожаю він також любить сидерати. Не варто садити часник після картоплі, помідорів, моркви, зелені, цибулі, а також самого часнику, оскільки він може заразитися хворобами попередників.

Ґрунт для посадки ярого часнику потрібно підготувати ще восени. Для цього його перекопують на глибину 20-25 см і вносять компост або перегній (по 2-3 кг на 1 м²). Також можна внести мінеральні добрива: суперфосфат (20 г на 1 м²) і калійну сіль (10 г на 1 м²).

Перед посадкою часничину акуратно розділіть на зубчики, виберіть найбільші та здорові без пошкодженої оболонки. Загорніть їх у вологу тканину і поставте на тиждень у прохолодне місце, наприклад, на нижню полицю холодильника – це прискорить процес проростання. Безпосередньо перед посадкою замочіть їх в теплій воді не більше ніж на 12 годин.

Посадка ярого часнику здійснюється в борозенки глибиною 10-12 см, на відстані 10-15 см один від одного. У кожну борозенку покладіть зубчики часнику гострим кінцем вниз і засипте їх ґрунтом. Після посадки грядку слід полити.

Після посадки ярий часник потрібно поливати регулярно, але не надто рясно. Також слід періодично розпушувати ґрунт навколо рослин і видаляти бур'яни.

У період вегетації ярий часник можна підгодувати 1-2 рази. Для цього можна використовувати органічні добрива, наприклад, розчин коров'яку або пташиного посліду.

Ярий часник збирають у вересні-жовтні, коли нижнє листя пожовтіє і почне відмирати. Зібрані головки часнику потрібно просушити в добре провітрюваному приміщенні.

Раніше ми писали, як правильно заморозити зелену цибулю, щоб зберегти смакові якості.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!