ukr
русский
Polski

Як ефективно зменшити споживання електроенергії: Поради для побуту

Владислав Москаленко

Як ефективно зменшити споживання електроенергії: Поради для побуту
Поради з енергозбереження для економії електроенергії. Джерело: pexels

UAportal підготував кілька порад про те, як зменшити споживання електроенергії у побуті. Ці поради допоможуть заощадити електроенергію та зменшити вплив на навколишнє середовище.

Використання енергоефективних лампочок

Замість традиційних ламп розжарювання для економії енергії слід використовувати світлодіодні або компактні люмінесцентні лампи. Ці типи ламп споживають менше електроенергії і служать довше, що зменшує потребу в їх частій заміні. Крім того, вдень слід використовувати природне світло, щоб зменшити потребу в штучному освітленні, що ще більше заощаджує електроенергію.

Вимикати електроніку, коли вона не використовується

Багато електроніки продовжує споживати енергію навіть у вимкненому стані, що призводить до "фантомного" споживання енергії. Пристрої, такі як зарядні пристрої, комп'ютери та телевізори, слід вимикати з розетки, коли вони не використовуються, щоб уникнути цього непотрібного споживання електроенергії.

Читайте також: Експерти з енергетики назвали ідеальну температуру для опалення будинку, щоб зекономити на рахунках

Енергоефективне використання приладів

Слід шукати високоефективні прилади з маркуванням ENERGY STAR, що означає, що вони споживають менше електроенергії, забезпечуючи при цьому необхідну функціональність. Крім того, слід уникати запуску посудомийної або пральної машини до повного завантаження, щоб максимізувати використання енергії.

Належна ізоляція та герметизація будинку

Запобігти втраті нагрітого або охолодженого повітря можна за допомогою належної ізоляції та герметизації, що зменшує потребу в надмірному споживанні енергії для підтримання температури в приміщенні. Слід перевірити наявність протягів і витоків повітря у вікнах, дверях і стінах, а утеплення будинку може значно підвищити його енергоефективність.

Налаштування терморегулятора

Взимку термостат слід опускати на ніч і коли нікого немає вдома, а влітку – підіймати. Використання програмованого або розумного термостата може автоматизувати цей процес, допомагаючи заощаджувати електроенергію та зменшити загальні витрати на електроенергію.

Нагадаємо, ми підготували декілька способів, які допоможуть вам зігрітися, якщо в домі немає центрального опалення.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!