ukr
русский

Як та для чого використовувати попіл у садівництві: ефективні поради

Марина Грамович

Зола для рослин
Попіл у спадівництві. Джерело: www.pexels.com

Попіл є цінним ресурсом для садівників, які прагнуть покращити здоров'я рослин та захистити їх від шкідників. UAportal, підготував поради для його застосування в саду.

Крім того, що попіл багатий на такі необхідні поживні речовини, як фосфор, кальцій, калій, залізо, цинк, магній і марганець, він також сприяє розкисленню ґрунту і поліпшенню його структури.

Добриво

Перед посадкою додайте приблизно 1,5 ложки (8–10 грамів) попелу в кожну ямку для саджанців. Для рослин, що вже ростуть, розчиніть 300–500 грамів попелу у воді і використовуйте для поливу.

Читайте також: Білі, червоні, сині та рожеві: як змінити колір гортензій в саду

Плодові дерева та кущі отримують користь від весняного внесення від 100 до 150 грамів на квадратний метр, в ідеалі в поєднанні з торфом для максимальної ефективності. Овочеві культури потребують дози від 100 до 150 грамів на квадратний метр, а картопля і бобові – від 60 до 100 грамів і від 150 до 200 грамів відповідно.

Проти шкідників та плісняви

Попіл може сприяти боротьбі зі шкідниками. З сірою пліснявою на полуниці можна ефективно боротися, обпилюючи ним рослини. Використовуйте від 10 до 15 грамів на рослину і повторіть процес два – три рази, щоб усунути сіру гниль.

Для боротьби з борошнистою росою на огірках, аґрусі та смородині приготуйте розчин, закип'ятивши 300 грамів попелу у 2–3 літрах води, дайте настоятися протягом 4–6 годин і додайте 30 грамів натертого господарського мила. Нарешті, процідіть розчин і використовуйте його для обробки уражених культур.

Раніше експерти порадили висаджувати насіння у старі губки.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!