ukr
русский
English

У пустелі Сахара знайшли древній малюнок віком 5000 років: повторює мотив різдвяного вертепу

Ціхоцька Марія

У пустелі Сахара знайшли древній малюнок віком 5000 років: повторює мотив різдвяного вертепу
Малюнок з пустелі Сахара

Археологи знайшли в пустелі Сахара наскальне зображення, яке може бути найдавнішим у світі малюнком різдвяного вертепу. Цей малюнок, створений у епоху неоліту або кам'яного віку, був виявлений італійськими дослідниками в порожнині, відомій тепер як "Печера батьків". Він зображує новонароджене немовля, яке притулилося між двома батьками, оточене двома тваринами, а на сході сяє зірка.

Про це пише Arkeonews.

Ця знахідка кидає виклик усталеним віруванням про походження різдвяного вертепу, оскільки передує біблійній розповіді про народження Ісуса на цілих 3 000 років.

Геолог Марко Мореллі, директор Музею планетарних наук в Прато, Італія, який очолив експедицію, що виявила малюнок, заявив: "Це дуже неймовірна сцена, яка дійсно нагадує різдвяний вертеп. Але вона передує йому приблизно на 3 000 років".

Малюнок, виконаний червонувато-коричневою охрою, може похвалитися такими незвичайними елементами, як безголовий лев — символ, який пізніше асоціювався з Ісусом — та бабуїн чи мавпа. Зірка на сході і трохи підняте немовля, що, можливо, вказує на народження або вагітність, додають ще більше шарів таємничості.

Мореллі визнав, що це відкриття має важливі наслідки для розуміння походження релігійних символів і традицій. Він сказав: "Відкриття має кілька наслідків, оскільки порушує нові питання про іконографію одного з найпотужніших християнських символів. Ми не знаходили подібних сцен до ранньохристиянської доби".

Читайте також: Чому на відбитках рук епохи палеоліту не вистачало пальців: вчені зробили моторошне відкриття

Різдвяний вертеп, невіддільна частина християнської традиції, походить від євангельських розповідей від Матвія та Луки. Євангеліє від Матвія розповідає про мудреців, які йдуть за зіркою до місця народження Ісуса, а Євангеліє від Луки описує Йосипа та Марію, які шукають притулку в печері чи хліві, бо всі заїжджі двори були переповнені.

Це стародавнє зображення вертепу кидає виклик нашому розумінню того, як ці релігійні символи і традиції розвивалися протягом століть. Воно запрошує нас переосмислити культурний та історичний контексти, які сформували символ Різдва.

Поки дослідники продовжують вивчати наслідки цього відкриття, воно відкриває захопливе вікно в багатий гобелен людської історії та еволюцію заповітних традицій.

Нагадаємо,у бібліотеці Ватикану знайшли втрачений фрагмент Біблії віком 1750 років.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!