ukr
русский
English

В Австралії знайдено "капсулу часу" віком 50 000 років (фото)

Билім Олена

В Австралії знайдено 'капсулу часу' віком 50 000 років (фото)
Ретельні розкопки на острові Барроу. Джерело: uwa.edu.au

Міжнародна команда вчених виявила на острові Барроу у Західній Австралії археологічну пам'ятку, яку вони назвали "капсулою часу". Знахідка дає унікальну можливість дослідити життя аборигенів, які жили на цій території 50 000 років тому.

Дослідження, проведене Університетом штату Сакраменто за участю дослідників з Університету Західної Австралії та традиційних власників, було опубліковано в Quaternary Science Reviews.

Також читайте: Таємничий стародавній сувій "гороскоп" знайдений в Юдейській пустелі (фото)

Острів Барроу, який зараз знаходиться за 60 км від материка, раніше був пагорбом з видом на узбережжя. Приблизно 24 000 років тому під час льодовикового періоду рівень моря був на 130 м нижчим, і Барроу був з'єднаний з материком. Коли льодовики почали танути, рівень води піднявся, і острів опинився відрізаним. З того часу там не було постійного населення.

Найбільший притулок у скелі на острові Барроу розташований у печері Буді. Під час розкопок тут виявлено сліди життя людей, датовані 50 000 роками тому. Знахідки свідчать про те, що раціон аборигенів з часом змінювався: з підвищенням рівня моря вони стали більше їсти молюсків, крабів, черепах та риби.

В Австралії знайдено ''капсулу часу'' віком 50 000 років (фото)
Розкопки на острові Барроу. Джерело: uwa.edu.au
В Австралії знайдено ''капсулу часу'' віком 50 000 років (фото)
Розкопки на острові Барроу. Джерело: uwa.edu.au

Для виготовлення знарядь праці аборигени використовували місцевий вапняк, багатий на кремнезем. Ножі для оброблення черепах і дюгонів (водних ссавців) робили з раковин великих морських равликів, адже вапнякові ножі швидко затуплювалися.

Артефакти, знайдені на відкритих археологічних пам'ятках, відрізняються від тих, що виявлені в печері. Причина цієї різниці залишається невідомою.

Протягом трьох років досліджень у 50 відкритих локаціях було знайдено 4400 кам'яних предметів. Більшість з них виготовлені з порід, яких немає на острові, а характерні для регіонів Ашбертон та Пілбара. Це свідчить про те, що протягом 43 000 років люди, які жили на острові Барроу, перевозили або обмінювалися матеріалами для виготовлення знарядь праці.

З підвищенням рівня моря аборигени стали частіше використовувати знаряддя праці з раковин молюсків та вапняку. Кам'яні ж предмети, ймовірно, берегли та використовували для подрібнення насіння, обробки дерева, шкур та рослинних волокон. 

Нагадаємо, археологи знайшли у пустелі Ізраїлю розкішний маєток віком 1200 років.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!