ukr
русский

Збирайте врожай вже у червні: як виростити картоплю через розсаду

Билім Олена

Збирайте врожай вже у червні: як виростити картоплю через розсаду
Висадження картоплі

Щоб отримати ранній урожай картоплі, використовують метод пророщування бульб. Отримана таким чином картопляна розсада дає щедрий урожай вже в червні. 

Метод посадки картоплі через розсаду допомагає отримати ранній урожай молодої картоплі. Як кажуть досвідчені городники, бульба картоплі із заздалегідь пророщеними паростками дає ранні сходи та збільшення врожаю на 15-20 відсотків.

Також читайте: Садівники порадили орхідеям дати картоплі: "квітнутиме як скажена"

Висадження картоплі методом пророщування має низку плюсів:

  • Ранній урожай. Посадка картоплі на розсаду дозволяє отримати врожай раніше, ніж під час прямої посадки в грунт.
  • Вибраковування бульб. Пророщування дозволяє виявити із загальної маси непридатні бульби - ті, які не дали паростків або ті, у яких з'явилися слабкі паростки.
  • Захист від шкідників. Розсаду картоплі легше захистити від шкідників, таких як колорадський жук, протягом перших тижнів зростання.
  • Контроль за зростанням. При посадці картоплі легше контролювати зростання рослин, видаляючи слабкі чи хворі екземпляри.

Читайте також: Зів'ялі гортензії "повернуться до життя" завдяки трьом простим крокам: поради садівників

Як виростити розсаду картоплі

Використовуючи для посадки розсаду картоплі, молоду картоплю можна буде викопувати вже у червні-липні.  

  1. Відберіть здорові та рівні бульби середнього розміру.
  2. Ретельно вимийте бульби та поставте вимочуватись у розчині марганцівки на 25-30 хвилин. Замість марганцівки можна використовувати розчин мідного купоросу (1 ч. л. на 10 л води), але бульби у разі не замочують, а промивають у розчині.
  3. Вимиті та оброблені марганцівкою або мідним купоросом бульби розкладіть у місткості для пророщування. Зручно використовувати для цього пластикові ящики з дрібними отворами.
  4. Вигонка розсади. Можна використовувати спосіб вигонки на світлі або у вологому середовищі.

Місткості з бульбами розміщують у світлому місці за температури не нижче 18-20 градусів до появи паростків. Бульби можуть проростати протягом місяця. Бульби перешаровують вологим перегноєм, торфом або тирсою і залишають на пророщування в темряві. Чим вище температура в приміщенні (але не вище 25 градусів), тим швидше з'являться паростки. При цьому способі бульби проростають протягом одного – трьох тижнів, залежно від температури у приміщенні.=

Садіння картоплі на розсаду

Садити картоплю на розсаду потрібно вже зараз, а висаджувати розсаду у відкритий ґрунт потрібно, коли вдень встановиться стабільна температура +15 - +18 градусів, а вночі - вище +3 - +5 градусів. При цьому ґрунт має встигнути прогрітися як мінімум до +6 — +10 градусів.

Додаткові поради:

  1. Після обробки бульб розчином марганцівки чи мідного купоросу досвідчені городники радять опудрити їх золою, як відправляти на пророщування. Зола - це один із способів захисту картоплі від хвороб та шкідників. Крім того, вона містить у собі безліч корисних елементів, таких як калій, кальцій, магній, залізо, цинк та інші, які можуть бути корисними для росту та розвитку рослин.
  2. Також трохи золи радять додавати у ґрунт при пересадці картопляної розсади у відкритий ґрунт. Це покращує структури ґрунту, робить його більш пухким та поживним.

Після висаджування картопляної розсади у відкритий ґрунт її потрібно вкрити, оскільки вона погано протистоїть заморозкам. Укриття залишають на ніч, у разі заморозків.

Раніше фахівці назвали найкращий сорт картоплі для посадки.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!