ukr
русский

Смородині для багатого врожаю потрібен мед: лайфхак від досвідчених городників

Билім Олена

Смородині для багатого врожаю потрібен мед: лайфхак від досвідчених городників
Кущі смородини

Чорна смородина – це не лише смачна, але й дуже корисна ягода. Її вирощують на багатьох дачних ділянках. Щоб отримати багатий урожай смородини, важливо правильно за нею доглядати.

Фахівці дали поради, як та чим підживлювати кущі смородини, аби мати гарні врожаї ягід, та як забезпечити активний ріст рослини.

Читайте також: Зів'ялі гортензії "повернуться до життя" завдяки трьом простим крокам: поради садівників

Важливими для смородини є вчасні підживлення, які проводяться чотири рази на сезон. Перше підживлення проводиться ранньою весною, як тільки розпустилися бруньки. Для цього використовується 2 столові ложки аміачної селітри на 10 літрів води. Норма витрати – 1 відро на кущ.

Друге підживлення проводиться в середині червня. Для цього використовується 1 столова ложка сечовини, 1,5 столової ложки суперфосфату та 0,5 столової ложки сульфату калію на 10 літрів води. Норма витрати – 1 відро на кущ.

Третє підживлення проводиться в кінці вересня – на початку жовтня. Для цього використовується 0,5 склянки суперфосфату і 2/3 склянки сульфату калію на 1 кущ.

Останнє підживлення проводиться в кінці жовтня. Під кущ вноситься 0,5 відра перепрілого перегною.

Обрізка смородини:

Важливо регулярно обрізати смородину. Найбільше плодів у чорної смородини дозріває на дворічних і трирічних пагонах. Старі пагони дають менше ягід. Тому рослини треба формувати так, щоб на кущі щороку залишалися 3-4 однорічних пагонів. А всі пагони, які старше 6 років, треба вирізати. Найкраще це робити восени, коли з рослини опадуть листки.

Для чого смородині мед

Смородину запилюють бджоли. Для того, щоб покращити запилення, можна обприскувати кущі медовим розчином (столову ложку меду розчинити в літрі води) під час цвітіння.

Дотримуючись цих нескладних порад, ви зможете отримати багатий урожай смачної та корисної чорної смородини.

Нагадаємо, садівники порадили, як потрібно доглядати за малиною, щоб вона краще плодила й не хворіла. 

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!