ukr
русский

Чому спатифілум не цвіте: поради з догляду та стимуляції квітіння

Ігор Романько

Як доглядати спатифілум, щоб він почав цвісти
Як доглядати спатифілум, щоб він почав цвісти

Спатифілум, також відомий як "жіноче щастя" – це популярна кімнатна рослина, яка цінується за свої красиві квіти та здатність очищати повітря. Однак іноді спатифілум може перестати цвісти. Ось кілька причин, чому це може відбуватися, і як це виправити.

Природне місце існування спатифілума – тінисті тропічні ліси з помірно родючим ґрунтом, пише theLime. Тому часте підживлення може лише нашкодити рослині. Спатифілум має порівняно повільні темпи розвитку, тому, якщо ви вносили добрива занадто часто або у високій концентрації, це стимулює надмірне зростання листя з меншою кількістю квіток.

Читайте також: Забиратимуть енергію – які дерева не можна садити поруч з будинком

Для спатифілуму рекомендується використовувати звичайне рідке добриво для кімнатних рослин у половині чи навіть чверті дози. Зазвичай необхідно використовувати його лише один раз весною, а потім ще раз влітку. Так спатифілум отримає достатньо поживних речовин для підтримки росту і цвітіння.

"Жіноче щастя" зазвичай цвіте навесні та влітку, а восени та взимку перебуває у стані спокою. Якщо ви помітили, що ваша рослина не цвіте, можливо, вона просто не в сезоні. У цьому випадку вам потрібно лише набратися терпіння та почекати, поки спатифілум знову почне цвісти навесні.

Спатифілум найкраще росте поза прямими сонячними променями. Якщо світла забагато, листя рослини стає жовтим, а фотосинтез уповільнюється. Надмірне пряме сонячне світло є частою причиною загибелі "жіночого щастя".

Щоб спатифілум зацвів, переставте вазон у добре освітлене місце без доступу прямих сонячних променів. Як тільки ви знайдете місце з оптимальним балансом світла, "жіноче щастя" може зацвісти протягом найближчих тижнів.

Спатифілум любить високу вологість повітря. Якщо вологість у приміщенні низька, кінчики листя спатифілуму стають коричневими, а сама рослина може не цвісти.

Збільшіть вологість, обприскуючи листя спатифілуму через день. Також можна поставити горщик з рослиною на піддон з вологим керамзитом або мохом.

"Жіноче щастя" зазвичай цвіте більш рясно, коли стає більшим і дорослішим. Якщо спатифілуму всього близько року, він може взагалі не зацвісти. Незріла рослина всі ресурси переправляє на розвиток кореневої системи і більшого листя, яке потім забезпечує енергію для подальшого розвитку квітів.

Якщо молодий спатифілум виглядає здоровим, продовжуйте вирощувати його у правильних умовах, і наступного року він може порадувати вас квітами.

Оптимальний діапазон температур для росту та цвітіння "жіночого щастя" становить від 20 до 29 ° C протягом дня і приблизно 15-23 ° C вночі. Будь-які тривалі відхилення від цього діапазону можуть призвести до того, що спатифілум не цвістиме.

Якщо температура нижча 15°C, це може призвести до затримки розвитку та значно меншої кількості квітів. Тоді як температура, що перевищує 30°C, робить рослину млявою і слабкою. Тому важливо уникати розміщення вазону поряд з будь-яким джерелом тепла в приміщенні, а також тримати його далеко від протягів та холодних підвіконь. Якщо "жіноче щастя" знаходиться на підвіконні, переконайтеся, що його листя не торкається шибок і скла.

Нагадаємо, що кожна любителька квітів прагне, щоб її вазони були найпишніші, найкрасивіші та здорові. Але чи знали ви, що недорога спеція, яку кожна господиня використовує для випічки, може допомогти виростити ідеальні квіти на підвіконні?

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!