ukr
русский

Не лише освіжають, але й мають широкий спектр переваг для здоров'я: 4 види трав‘яного чаю, які варто включити в свій раціон

Ціхоцька Марія

Не лише освіжають, але й мають широкий спектр переваг для здоров'я: 4 види трав‘яного чаю, які варто включити в свій раціон
Трав'яний чай - дуже корисний для здоров'я

Трав'яні чаї протягом століть користуються популярністю у всьому світі, адже вони не лише освіжають, але й володіють широким спектром корисних для здоров'я властивостей.

Однак донедавна вчені мало досліджували потенційну цінність ліпідів – особливих сполук, що містяться в цих напоях. Нещодавно в журналі Food Chemistry з'явилися результати дослідження японських науковців, які пролили світло на цю тему. Про це пише ТСН.

Ліпіди, що раніше не досліджувалися, виявлені в трав'яних чаях

Ліпіди – це група органічних речовин, які не розчиняються у воді. До них належать олії та жири, що містяться в різних продуктах харчування.

Дослідники з Університету Хоккайдо, доцент Сіддабасаве Говда та професор Шу-Пін Хуї, за допомогою сучасних методів аналізу (мас-спектрометрії з лінійною іонною trap-Orbitrap та високоефективної рідинної хроматографії) ідентифікували 341 молекулярний вид з п'яти категорій ліпідів у чотирьох видах трав'яних чаїв.

Читайте також: Чай чи кава: який напій краще підходить для сніданку чи вечері

Досліджені чаї та їхні потенційні властивості:

  • Кумазаса (Sasa veitchii): антиглікемічна, антиоксидантна, антибактеріальна, антиалергічна, протизапальна, противірусна, антитромботична, антимутагенна, судинорозширювальна, антиканцерогенна, омолоджувальна дія.
  • Докудамі (Houttuynia cordata, риб'яча м'ята): антиглікемічна, антиоксидантна, антибактеріальна, антиалергічна, протизапальна, противірусна, антитромботична, антимутагенна, судинорозширювальна, антиканцерогенна, омолоджувальна дія.
  • Йомогі (Artemisia princeps, японський полин): антиглікемічна, антиоксидантна, антибактеріальна, протизапальна, противірусна, антитромботична, антимутагенна, судинорозширювальна, антиканцерогенна, омолоджувальна дія.
  • Сугіна (Equisetum arvense, хвощ польовий): антиглікемічна, антиоксидантна, антибактеріальна, протизапальна, противірусна, антитромботична, антимутагенна, судинорозширювальна, антиканцерогенна, омолоджувальна дія.

Нові знахідки та їх потенційний вплив:

  • Коротколанцюгові ефіри гідроксикислот жирних кислот (SFAHFA): деякі з них раніше не знаходили в рослинах. SFAHFA можуть бути джерелом коротколанцюгових жирних кислот, важливих метаболітів для здоров'я кишківника.
  • α-ліноленова кислота: давно відома своїми протизапальними властивостями.
  • Арахідонова кислота: важлива для здоров'я.

Дослідники планують розширити своє дослідження, вивчивши ліпіди у понад 40 видах трав'яного чаю.

Це відкриття може мати значний вплив на харчову та медичну сфери, адже знання про ліпіди в трав'яних чаях допоможуть розробити нові продукти та терапії з покращеними властивостями для здоров'я.

Нагадаємо, ми вже писали про плюси та мінуси чаю.