ukr
русский

Йордан 2024: коли святкувати за новоюліанським календарем

Билім Олена

Йордан 2024: коли святкувати за новоюліанським календарем
Йордан відзначатимемо 6 січня

У 2024 році Водохреще в Україні відзначатиметься 6 січня, замість традиційного 19 січня. Це пов’язано з переходом на новоюліанський календар, який набув чинності 1 вересня 2023 року.

Водохреще – одне з найважливіших християнських свят, яке визначає завершення різдвяного циклу. Цього дня, за релігійними віруваннями, відбулося хрещення Ісуса Христа в річці Йордан і його явлення як Спасителя та Месії перед людством.

Також читайте: Кому не можна лізти в ополонку на Водохреще і чому 

Історія та значення свята

За біблійним переказом, Ісус прийняв хрещення від Івана Хрестителя у 30-річному віці. Під час цієї події, за переказами, відбулося явлення Святої Трійці – Бога Отця, Сина Божого та Святого Духа. Ісуса Христа Бог назвав Своїм Сином, а Святий Дух явився у вигляді голуба.

Традиції святкування Водохреща

Головним символом Водохреща є свята вода, яку вважають у цей день цілющою. Віряни освячують її в церкві та вірять, що вона зберігається цілий рік і може використовуватися для лікування.

Традиційно освячення води відбувається на березі річок. Навіть при сильних морозах у водоймах вирізують великі хрести. Деякі люди у цей день навіть пірнають в ополонку, вважаючи це очищенням від гріхів та джерелом здоров’я на весь рік, але ця практика не є християнською традицією.

Обряди та заборони свята

Під час Водохреща існують обмеження, які, зокрема, забороняють "ображати воду" – плювати у неї, викидати сміття, чи відходи у водойми тощо.  

Крім того, церква рішуче виступає проти будь-яких магічних ритуалів та ворожіння, наголошуючи на важливості збереження святкового характеру Водохреще.

Пропонуємо дізнатися, які страви мають бути на столі на Святвечір напередодні Водохреща. 

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!