ukr
русский
English

Чи дійсно коти ненавидять людей: що кажуть науковці

Билім Олена

Чи дійсно коти ненавидять людей: що кажуть науковці
Кіт на природі. Джерело: Olga Zaitseva/pexels.com

Власники котів, можливо, чули це стереотипне ствердження: коти не люблять нас так як собаки. Вони просто використовують нас для задоволення своїх потреб, і їм байдуже, живі ми чи помремо.

Дослідження показують, що коти насправді можуть любити нас, але по-своєму. Вони не такі експресивні у своїх емоціях, як собаки, і вони потребують більшого рівня незалежності, пише Live Science.

Також читайте: Чи можна стерилізувати вагітну кішку: що кажуть ветеринари

У дослідженні 2015 року нейробіологи виявили, що рівень гормону окситоцину, який пов’язують із любов’ю та прихильністю, підвищився як у котів, так і у собак після погладжування. Однак кількість окситоцину була набагато вищою у собак, ніж у котів.

У дослідженні 2021 року вчені опитали 3994 власників кішок і виявили, що близько половини мали тісні емоційні стосунки зі своїми котами. Ці стосунки були схожі на ті, які мають люди з іншими людьми, які вони люблять.

Дослідження також показало, що коти тяжіють до людей, які читають їхні тонкі поведінкові підказки, і дозволяють їм вибирати та контролювати, наскільки вони зацікавлені. Коти не люблять, коли на них привертають увагу, і вони стають ворожими або активно уникають людей, які змушують взаємодіяти.

Отже, чи люблять нас коти? Відповідь – так, але по-своєму. Вони не такі експресивні, як собаки, і вони потребують більшого рівня незалежності. Але якщо ви готові задовольнити їхні потреби, ви можете створити з ними тісні та люблячі стосунки.

Раніше фахівці назвали речі, які ненавидять коти, тож власникам пухнастих треба знати про це, аби не дратувати тварину.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!