ukr
русский
English

Як вирішити суперечки та запобігти серйозним конфліктам: 5 ефективних порад

Владислав Москаленко

Як вирішити суперечки та запобігти серйозним конфліктам: 5 ефективних порад
Поради для вирішення конфліктів та суперечок . Джерело: Pexels

У розпал суперечки або сварки важливо знайти способи завершити дискусію до того, як вона переросте в деструктивний конфлікт. Пріоритетним завданням має бути збереження довіри та поваги у відносинах. UAportal підготував п'ять порад, які допоможуть дійти згоди та зберегти здорову комунікацію.

Утримуйтеся від особистих образ

Під час суперечки дуже важливо зосередитися на вираженні власних емоцій і почуттів, не вдаючись до особистих нападів і не принижуючи іншу людину. Замість того, щоб кидатися образливими словами на кшталт "Ти криворукий, ти не вмієш готувати", краще сказати: "Мені не сподобалося, як було приготовано страву". Такий підхід сприяє зняттю напруги, створюючи більш спокійну атмосферу для конструктивного мислення.

Читайте також: Три лайфхаки, які допоможуть покращити відносини: "5 мов кохання" та техніки спілкування

Слухайте

У стані гніву люди часто висловлюють лише власну думку, ігноруючи досвід і перспективи іншої людини. Цієї поширеної, але суттєвої помилки слід уникати. Вислуховування погляду співрозмовника демонструє повагу і може сприяти більш продуктивному обміну ідеями.

Не зациклюйтеся на минулих образах

Під час конфлікту важливо зосереджуватися на теперішньому моменті. Пригадування минулих проступків лише розпалює гнів і сором, посилюючи ворожість один до одного. Дозвольте непродуктивному циклу "він сказав, вона сказала" зникнути та натомість зосередьтеся на розв'язанні поточних питань у більш неупереджений і продуктивний спосіб.

Налагоджуйте співпрацю

У запалі суперечки часто виникає бажання довести свою перевагу, щоб захистити власну самооцінку і придушити співрозмовника. На жаль, така тактика навряд чи дає позитивні результати. Натомість доцільно прагнути до порозуміння, налагоджувати співпрацю, а не розпалювати ворожнечу.

Перевіряйте інформацію

У будь-якій суперечці важливо спілкуватися з перевіреною інформацією, яка ґрунтується на фактах і правді. Спекуляції, плітки, чутки та безпідставні звинувачення лише підливають масла у вогонь, перешкоджаючи спробам розв'язати проблему. Зосередження на правді та відмова від безпідставних припущень забезпечує ясне мислення, сприяє конструктивному діалогу та мінімізує негатив.

Нагадаємо, ми вже писали, як легко та швидко розкрити свій потенціал.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!