ukr
русский

У Китаї виявили залишки глиняного посуду віком 5800 років (фото)

Анастасія Крищук

У Китаї виявили залишки глиняного посуду віком 5800 років (фото)
У Китаї виявили залишки глиняного посуду віком 5800 років

Археологи у провінції Хенань у центральному Китаї виявили велику кількість фрагментів глиняного посуду у формі черепиці. Він, можливо, є найдавнішими глиняними плитками, які датуються приблизно 5800 роками.

Фрагменти глиняного посуду, виявлені на руїнах Бейянпіна в місті Лінбао. Науковці вважають, що він використовувався на хребтах будинків, щоб запобігти витоку дощової води, повідомляє Xinhua.

Менші шматки глиняного посуду були знайдені в попередні роки в різних частинах руїн, але вони були надто фрагментованими, щоб визначити їх конкретне використання.

Читайте також: У бібліотеці Ватикану знайшли втрачений фрагмент Біблії віком 1750 років

З виявленням більших шматків, схожих на фаянсову черепицю, археологи припускають, що об’єкти у формі черепиці могли служити будівельним матеріалом для дахів. Якщо припущення можна буде додатково підтвердити, відкриття розширить історію китайської глиняної плитки до середнього періоду Яншао приблизно 5800 років тому.

Знахідки також надають важливі матеріали для вивчення історії китайської архітектури та походження плитки як будівельного матеріалу.

У Китаї виявили залишки глиняного посуду віком 5800 років (фото)
У Китаї археологи знайшли глиняний посуд віком 5800 років. Джерело: Xinhua

Нагадаємо,у Туреччині знайшли гробницю римської еліти віком у 2 тисячі років.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!