ukr
русский
English

Краще спати стоячи: хімік показав, що "живе" у подушках (відео)

Билім Олена

Краще спати стоячи: хімік показав, що 'живе' у подушках (відео)
Гліб Репіч перевірив подушки

Відомий український хімік Гліб Репіч провів експеримент, який наочно продемонстрував, скільки мікробів може накопичуватися на наволочках та на подушках.

Експерт узяв зразки з наволочки, яку використовував протягом двох тижнів. Потім він витримав їх у термостаті добу та дослідив під мікроскопом.

Також читайте: Як правильно прати подушки: Ефективні поради

Результати експерименту шокували Репіча та його підписників. На наволочці виявили дивовижне розмаїття мікробних колоній, включаючи актинобакерії Micrococcus luteus, потенційно небезпечні стафілококи та навіть представників фекальної флори (форми протеїв).

"Піт і жир, які виділяє наша шкіра, створюють ідеальні умови для розмноження бактерій. Навіть якщо зовні ваша подушка здається чистою, насправді це не завжди так", – пояснює Репіч.

Експерт наголошує на необхідності прання постільної білизни не рідше, ніж кожні два тижні. Це особливо важливо для тих, хто стикається з проблемною шкірою.

"Прання наволочки в гарячій воді (60-90 градусів Цельсія) допоможе вбити більшість мікробів. Також можна використовувати антибактеріальні засоби для прання", – радить Репіч.

Додамо, науковці з Amerisleep повідомили, що наволочка може містити 3 млн бактерій вже через тиждень використання. Дослідники знайшли на наволочках алергени, грибки та омертвілі клітини шкіри. 

Раніше експерт пояснив, як часто треба прати подушки, щоб не розводились бактерії

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!