ukr
русский

Не потрібно тягти все на собі: як навчитися говорити "ні"

Владислав Москаленко

Не потрібно тягти все на собі: як навчитися говорити 'ні'
Як навчитися говорити ''ні''. Джерело: pixabay

Вміння говорити "ні" – важлива навичка для особистого та професійного зростання. UAportal розповів, що це потребує вміння розставляти пріоритети та ефективно визначати кордони.

Визначення пріоритетів

Розставляйте особисті та професійні пріоритети, використовуючи чіткий і визначений підхід, щоб створити міцний фундамент для прийняття рішень. Створіть графік, який окреслює зобов'язання та обов'язки, щоб чітко візуалізувати час та зобов'язання.

Розвивайте впевненість у собі, практикуючись говорити "ні" дрібним проханням або зобов'язанням, які не відповідають вашим пріоритетам. Відмовляючи в новому проханні, повідомте про своє поточне навантаження або зобов'язання, щоб показати важливість ваших поточних завдань і пріоритетів.

Читайте також: Правило 5 хвилин: Як встигати набагато більше і бути продуктивнішим

Використовуйте заздалегідь підготовлені відповіді

Маючи заздалегідь підготовлену відповідь, вам буде легше сказати "ні" в потрібний момент. Можна використовувати такі фрази, як "Я ціную вашу пропозицію, але в мене є інші зобов'язання" або "Я не в змозі взяти це на себе зараз". Практика таких відповідей, щоб вони звучали природно, може зменшити тиск у ситуаціях небажаних прохань.

Вчіться делегувати повноваження та розставляти пріоритети

Визнайте цінність делегування завдань компетентним особам для ефективного управління робочим навантаженням та зобов'язаннями. Визначати пріоритетність завдань, використовуючи методи тайм-менеджменту та повторно переглядайте наслідки нових зобов'язань. Приймайте свідомі рішення, враховуючи довгострокову перспективу узгодження та виконання нових запитів.

Нагадаємо, ми вже писали, як легко та швидко розкрити свій потенціал.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!