ukr
русский

У Китаї знайшли древні поховання з артефактами для ворожіння

Ціхоцька Марія

У Китаї знайшли древні поховання з артефактами для ворожіння
Ці знахідки дають цінну інформацію про життя людей того часу, їхні вірування та ритуали

Нещодавні археологічні розкопки в Пуяні, Китай, розкрили таємниці стародавнього міста Гань, яке процвітало протягом Воюючих Царств (475 р. до н.е. - 221 р. до н.е.) до династії Хань (206 р. до н.е. - 220 р. н.е.). Ці знахідки дають цінну інформацію про життя людей того часу, їхні вірування та ритуали.

Про це пише Arkeonews.

Археологи виявили понад 40 поховань, що датуються періодом династії Хань. Довгі та вузькі гробниці містили безліч поховальних артефактів, таких як шахові фігури, глиняний посуд і бронзові дзеркала.

Особливо цікавими є 10 кістяних табличок з написами у системі числення "Десять небесних стебел і дванадцять земних гілок", або Тяньгань Діжі. Ця система використовувалась для відліку часу з часів династії Шан (близько 1000 р. до н.е.).

Наявність кіноварної фарби на табличках робить їх рідкісними. Цей факт, а також те, що кістки оракула мають повний цикл Небесних Стебел і Земних Гілок, підкреслює їхню історичну цінність.

Всупереч поширеній думці, що кістки оракула використовувалися лише для календаря, експерти стверджують, що вони мали й інше призначення. Цінний матеріал, з якого вони виготовлялись, ймовірно, використовувався для "ворожіння" та "давніх жертовних церемоній".

Також читайте: У Бразилії знайшли доісторичне поселення зі скелетами: знахідці 9000 років (фото)

Розкопки розкрили, що Гань колись був васальною державою за часів династії Західна Чжоу. Подібно до Гань, у Пуяні було засноване ще одне стародавнє місто - Ци, що датується періодом Весняної та Осінньої доби (770 р. до н.е. - 476 р. до н.е.).

Відкриття в Пуяні дають цінну інформацію про містобудівну та будівельну системи династії Хань, а також про культурні практики та ритуали ворожіння Західної династії Хань.

Розкопки в Пуяні не лише розкрили нові сторінки історії стародавнього Китаю, але й дають нам можливість зазирнути у життя людей того часу, їхні вірування та ритуали.

Нагадаємо, вчені дослідили перші печерні притулки, у яких 13 тисяч років тому жили першовідкривачі Південної Америки.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!