ukr
русский
Polski
English

Вчені змогли розкрити причини зникнення стародавньої культури Чавін у Перу

Ціхоцька Марія

Вчені змогли розкрити причини зникнення стародавньої культури Чавін у Перу
Черепи чавінців

Нове дослідження проливає світло на драматичні події, що призвели до занепаду величного Чавіну, стародавньої цивілізації Перу. Розквітнувши близько 900 року до н.е. в гірських районах Анд, Чавін вражав своїми досягненнями в металургії, кераміці та іригації.

Столиця Чавіну, величне церемоніальне місто Чавін-де-Уантар, розташоване на півночі Перу, стало свідком хаосу, коли культура почала занепадати між 500 і 400 роками до н.е. Про це пише Heritage Daily.

Вчені припускають, що політичні чвари та внутрішні конфлікти, можливо, пов'язані з переходом від релігійного до світського правління, призвели до запеклої боротьби за ресурси між громадами долини Супе.

Аналіз 67 скелетів з поховання поблизу Карала в долині Супе, датованого періодом падіння Чавіну, дає жахливу картину: близько 80% скелетів мають сліди жорстоких зіткнень.

Також читайте: Вчені знайшли бактерії, які викликають карієс в зубах віком 4000 років

Травми на кістках свідчать про неодноразові акти насильства. Переломи черепа, рани на обличчі та травми грудної клітки свідчать про смертельні конфлікти, жертвами яких ставали навіть діти.

"Наша гіпотеза полягає в тому, що група чужинців напала на громаду і скоїла вбивства. Після того, як агресори відступили, жертви були поховані своїми ж людьми згідно з традиційними обрядами", - пояснюють дослідники з Автономного університету Барселони (UAB).

Сліди як старих, так і свіжих ран на тілах багатьох дорослих і дітей свідчать про те, що вони протягом життя стикалися з жорстокими сутичками. Більшість людей, 64 з 67, були поховані в позі ембріона, що вказує на вірування у відродження після смерті.

Це дослідження не лише дає уявлення про жорстоку реальність занепаду Чавіну, але й свідчить про стійкість вірувань та традицій, що давали людям надію на відродження.

Нагадаємо, у Північній Ірландії знайшли понад 140 середньовічних могил "страчених злочинців".

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!