ukr
русский
English

Вчені знайшли бактерії, які викликають карієс в зубах віком 4000 років

Ціхоцька Марія

Вчені знайшли бактерії, які викликають карієс в зубах віком 4000 років
Ці унікальні рештки, які належали людині бронзової доби, пролили світло на здоров'я порожнини рота наших предків.

Нещодавно вчені зробили сенсаційне відкриття: всередині набору людських зубів віком 4000 років, знайдених у вапняковій печері в Ірландії, було виявлено джерело бактерій, що спричиняють карієс та захворювання ясен. Ці унікальні рештки, які належали людині бронзової доби, пролили світло на здоров'я порожнини рота наших предків.

Прохолодне, сухе та лужне середовище печери сприяло винятковому збереженню цих бактерій, даючи змогу вченим з Трініті-коледжу в Дубліні отримати рідкісний погляд на мікроорганізми, які жили в роті людей тисячі років тому. Про це пише ВВС.

У зразках зубів було виявлено ДНК стрептокока мутанса (S. mutans), відомого винуватця карієсу, а також інших мікробів, що спричиняють захворювання ясен, таких як Tannerella forsythia. Це відкриття особливо цінне, оскільки S. mutans дуже важко дослідити в стародавніх зразках через руйнування ДНК.

Вченим вдалося реконструювати геноми цих стародавніх бактерій, що дало змогу їм по-новому поглянути на еволюцію людського раціону, зокрема на споживання цукру в давнину.

Високий рівень вмісту S. mutans у зразках зубів свідчить про те, що стародавня людина, ймовірно, мала значний ризик виникнення карієсу. Це також може бути ознакою дисбалансу в мікробному співтоваристві її ротової порожнини.

Також читайте: В Англії розпочали пошук скарбів короля Іоанна I: подробиці

Дослідження також підкреслило серйозні зміни в раціоні харчування людей протягом історії, звернувши увагу на зростання кількості карієсу з появою зернового сільського господарства та значний сплеск карієсу приблизно з 1500 року нашої ери, що ознаменував ранній сучасний період.

Це відкриття не лише дає нам краще уявлення про здоров'я порожнини рота наших предків, але й може допомогти вченим розробити нові методи профілактики та лікування карієсу та захворювань ясен в наш час.

Нагадаємо, в Англії знайшли багато прикрашену римську віллу з "таблицями прокляття".

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!