ukr
русский
English

Новий тренд у TikTok: чи справді можна "засмагнути", поїдаючи моркву

Билім Олена

Новий тренд у TikTok: чи справді можна 'засмагнути', поїдаючи моркву
Дитина з морквою . Джерело: Сottonbro studio/pexels.com

У соцмережах став популярним новий тренд – "засмага" від моркви. Користувачі TikTok їдять багато моркви, а потім показують відео, як змінився їхній колір шкіри без ультрафіолету.

Видання IFLScience вирішило розібратися, чи є безпечними подібні експерименти та, чи варто ризикувати й споживати багато моркви, аби змінити колір шкіри на темніший. Експерти з дієтології попереджають, що цей тренд може бути небезпечним.

Читайте також: Вчені визнали небезпеку препаратів для схуднення

Морква містить бета-каротин, пігмент, який надає їй характерного кольору. Для людини денна норма становить понад 30 мг/день. Якщо її перевищити, то у вас може розвинутися каротинодермія – тобто жовте забарвлення шкіри.

"Каротинодермія надає вашій шкірі жовто-помаранчевий пігмент, який не має такого кольору, який ви отримали б після засмаги", — зауважили дієтолог Емілі Берч і професор громадського здоров’я та добробуту Лорен Болл.

Каротинодермія зазвичай виникає у маленьких дітей і немовлят. Іноді це вражає дорослих, хоча зазвичай це відбувається за виняткових обставин.

Для прикладу, якось 47-річний чоловік звернувся за допомогою до лікарів через легкі болі в животі та жовто-помаранчеве забарвлення шкіри. Вони виявили, що його товста кишка переповнена коловими масами, а ще він мав підвищений рівень печінкових ферментів.

Пацієнт повідомив, що їв до трьох кілограмів моркви на тиждень, оскільки перебув на дієті.

Читайте також: Чому корисніше вживати цілі яблука, а не пити сік: відповідь здивує

Фахівці додали, що зміна кольору вашої шкіри має викликати занепокоєння, і що можна "засмагу від моркви" можна сплутати з жовтяницею. Однак експерти кажуть, що каротинодермія зазвичай нешкідлива. Її можна "лікувати" припиненням вживання моркви.

Дієтолог Емілі Берч додал: неможливо отримати передозування вітаміну А, вживаючи одну моркву (вона містить попередник вітаміну А, а не його активну версію), але є докази того, що добавки з каротином підвищують ризик раку легенів у курців і в колишніх курців.

Споживання моркви може бути корисним для здоров’я, але важливо не перестаратися. Три моркви на день — це безпечна кількість для більшості людей. Якщо ви помітили, що ваша шкіра починає жовтіти, спробуйте зменшити споживання моркви.

Нагадаємо, ми вже писали, який суп шкідливий для здоров‘я.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!