ukr
русский
English

П'ять фактів про кохання, які мають наукове підтвердження

Марина Грамович

Кохання
П'ять фактів про кохання. Джерело: www.pexels.com

Кохання – це не лише магічне почуття, але й складний психологічний феномен, який переповнений таємницями. UAportal розповідає про п'ять фактів, що допоможуть краще зрозуміти його сутність.

Наука, що стоїть за коханням

Незаперечна закоханість походить від хімічних реакцій у мозку. Це почуття викликає вивільнення дофаміну, нейромедіатора, пов'язаного із задоволенням і винагородою, що створює відчуття глибокого щастя, посилює мотивацію і концентрацію уваги. Крім того, кохання призводить до вивільнення окситоцину – гормону, який сприяє зміцненню зв'язків і довіри.

Здатність любові зменшувати стрес

Любов має здатність знижувати рівень стресу. Перебування в стосунках знижувати вироблення гормонів стресу, таких як кортизол. Закоханість також викликає вивільнення окситоцину, який протидіє впливу гормонів стресу.

Вплив кохання на фізичне здоров'я

Це почуття має неабиякий вплив на фізичне здоров'я. Любовні стосунки пов'язані зі зниженням кров'яного тиску та зменшенням ризику серцевих захворювань. Позитивні емоції, викликані закоханістю, стимулюють вироблення гормонів і нейропептидів, які регулюють функції організму і сприяють загальному зміцненню здоров'я.

Читайте також: Три лайфхаки, які допоможуть покращити відносини: "5 мов кохання" та техніки спілкування

Вплив любові на довголіття

Дослідження показують, що люди, які перебувають у щасливих і повноцінних стосунках, як правило, живуть довше. Закоханість сприяє психічному та фізичному благополуччю, що позитивно впливає на загальну тривалість життя. 

Вплив кохання на сприйняття болю

Любов може впливати на сприйняття болю. Наукові дослідження показали, що перебування в присутності коханої людини або думки про неї можуть знизити чутливість до болю. Мозок обробляє емоційні та соціальні сигнали в тих самих ділянках, які відповідають за сприйняття болю, що спричиняє зниження больових відчуттів при відчутті любові та прив'язаності.

Нагадаємо, ми розповіли про кілька практичних порад, які допоможуть парам зберегти пристрасть у шлюбі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал !