ukr
русский

Топ-5 фактів про балет, які відомі не кожному

Владислав Москаленко

Балет
Топ-5 вражаючих фактів про балет. Джерело: www.pexels.com

Балет - вишуканий вид мистецтва з багатою багатовіковою історією, що зачаровує глядачів по всьому світу. Хоча елегантність балету широко відома, існує безліч маловідомих фактів, які додають інтриги до його привабливості. У цій статті UAportal розповідає про десять цікавих фактів, які проливають нове світло на світ балету.

Чоловічий початок балету

Всупереч поширеній думці, балет спочатку був зосереджений на чоловіках-виконавцях. Розвинувшись при королівських дворах Італії та Франції епохи Відродження, він демонстрував силу та атлетизм придворних-чоловіків. Лише у 17 столітті жінкам було дозволено прикрашати сцену, хоча й обмежено, та лише певними ролями.

Балетна пачка та її давнє натхнення

Знаменита балетна пачка черпає натхнення у Стародавній Греції. Зображення танцівниць у давньогрецькому мистецтві в короткому плісированому одязі під назвою "хітон" слугували музою для дизайнерів балетних костюмів. Вони геніально адаптували цей дизайн, в результаті чого з'явилася балетна пачка.

Несподіваний зв'язок балету з військовою підготовкою

Дивовижним чином балет став формою фізичної підготовки солдатів під час Другої світової війни в Радянському Союзі. Цей танець, який вважався інструментом виховання сили, спритності та дисципліни, був включений у військовий розпорядок. Це призвело до створення балетної трупи виключно для військовослужбовців, і багато солдатів стали професійними артистами балету після закінчення війни.

Читайте також: В Англії знайшли унікальну матрицю печатки монаха епохи Середньовіччя

Когнітивні переваги балету

Окрім фізичних навантажень, балет позитивно впливає на когнітивні функції. Дослідження показують, що танець покращує роботу мозку, особливо у сферах, пов'язаних з увагою, пам'яттю та прийняттям рішень. Вимоглива природа балету вимагає підвищеної концентрації уваги, тим самим покращуючи загальні когнітивні здібності.

Приголомшливий дебют Лускунчика

Незважаючи на його сьогоднішню популярність, дивовижний факт свідчить про те, що спочатку "Лускунчик" був сприйнятий досить прохолодно. Прем'єра балету в 1892 році провалилася з комерційної точки зору.

Глядачі не були вражені історією та музикою, що призвело до обмеженої кількості вистав. Відродження вистави відбулося у 1960-х роках, коли він здобув популярність у Сполучених Штатах.

Нагадаємо, у Норвегії виявили рідкісну золоту монету з Візантії.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!