ukr
русский

Не має аналогів: в Англії знайшли унікальну матрицю печатки монаха епохи Середньовіччя

Ціхоцька Марія

Не має аналогів: в Англії знайшли унікальну матрицю печатки монаха епохи Середньовіччя
Унікальна матриця печатки. Джерело: Arkeonews

У Великій Британії за допомогою металошукача виявили надзвичайну матрицю для печатки XIII-XIV століття, яка,ймовірно, належала монаху. За словами експертів, це відкриття вважається "абсолютно унікальним" та проливає світло на історію того періоду.

Про це пише Arkeonews.

Матриця для печатки, ймовірно, належала монахові, що дозволяє нам долучитися до духовного світу того часу, ще до приходу "чорної смерті". Варто відзначити, що особливістю знахідки є напис на самій печатці: "Благаю тебе, святе сонце праведності, будь нашим світлом".

Історикиня Хелен Гік підкреслює унікальність цього напису, який робить цю печатку діаметром 24,6 мм круглу по-справжньому унікальною.

У центрі печатки знаходиться зображення коронованої Діви Марії, яка колише немовля Ісуса, а з правого боку – монах у молитві. На з'єднаних руках ченця видно напис AVE MA (Радуйся, Маріє). Цю сцену оточує чотиристулкова рамка з середньовічним латинським написом "TE: ROGO: IVSTICIE: SOL: PIVS: ESTO: VIE", розташованим у пунктирній круговій облямівці вздовж краю.

Хоча зображення Діви Марії з монахом не є унікальним для тих часів, ця кругла печатка виділяється тим, що не має прямого аналога цьому конкретному візуальному представленню.

Читайте також: У водах Багамських островів знайшли уламки затонулого корабля зі скарбами (фото)

Використання терміну "Сонце Праведності" для позначення Ісуса Христа, що згадується в старозавітних пророцтвах, додає ще один рівень унікальності до цього артефакту.

Однією з визначальних особливостей цієї матриці для печатки є втулка з зубчастим краєм на зворотному боці, що свідчить, що вона мала знімну ручку, яку можна було витягувати та фіксувати обертанням. Ця деталь стає безпрецедентною, оскільки печатки із знімними ручками, які відомі в археології, зазвичай не мали таких характеристик.

Нагадаємо, археологи показали оселю доісторичних людей віком майже 17 тисяч років.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!