ukr
русский
English

У Британії археологи знайшли жіночі прикраси віком 3000 років (фото)

Билім Олена

У Британії археологи знайшли жіночі прикраси віком 3000 років (фото)
Розкопки в Уельсі

Археологи в південному Уельсі знайшли золоту каблучку для волосся та найстаріший дерев’яний гребінець, що був коли-небудь знайдений у Великій Британії. Речі лежали у придорожній могильній ямі, яка датується бронзовим віком.

Знахідка була зроблена під час археологічних розкопок у рамках плану будівництва дороги в Південному Гламоргані, повідомляє Arkeonews.

Читайте також: В Англії знайшли унікальну матрицю печатки монаха епохи Середньовіччя

На думку експертів, 3000-річні артефакти, які були знайдені в могильній ямі, що містить кремовані людські останки, демонструють увагу людей бронзового віку до деталей і майстерність.

Обидва вироби датовані середньою бронзовою добою (1300-1150 рр. до н. е.) і, як вважають науковці, мали супроводжувати померлого в загробне життя.

Дерево, що витримало віки

У Британії археологи знайшли жіночі прикраси віком 3000 років (фото)
Гребінець з дереа. Джерело: Amgueddfa Cymru/Музей Уельсу

Дерев’яний гребінець має вісім вузьких зубців і розміри всього 36 мм. Дерев’яні та інші органічні артефакти зазвичай швидко розкладаються в ґрунті, але той факт, що гребінець був спалений під час кремації, міг врятувати його від повного розпаду.

Археологічна група Ред-Рівер стверджує, що це, можливо, найстаріший дерев’яний гребінець, знайдений у Великобританії. Досі найстарішим дерев’яним гребінцем, знайденим у Великобританії, був невеликий римський аксесуар, датований 140–180 роками нашої ери.

Золота каблучка для волосся

У Британії археологи знайшли жіночі прикраси віком 3000 років (фото)
Кільце для волосся. Джерело: Amgueddfa Cymru/Музей Уельсу

Золота каблучка діаметром 1,1 см виготовлена ​​майстерно та прикрашена тонко опрацьованим шевроном або візерунком у вигляді ялинки. Вважається, що це ранній зразок декоративного кільця для волосся.

Археологи припустили, що ці речі належали особі високого статусу.

Нагадаємо, археологи показали оселю доісторичних людей віком майже 17 тисяч років.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!