ukr
русский

Покращує роботу печінки та має протизапальні властивості: чому варто регулярно вживати чай з кульбаби

Ціхоцька Марія

Покращує роботу печінки та має протизапальні властивості: чому варто регулярно вживати чай з кульбаби
Чай з кульбаби є дуже корисним

Кульбаба - це не просто бур'ян, а справжня скарбниця вітамінів і мікроелементів. Її квіти, листя та навіть стебла багаті на вітаміни В1, В2, В4, А, С, Е, залізо, хром, кальцій, калій і біофлавоноїди. Ці речовини роблять кульбабу безцінним джерелом користі для нашого організму. Про це пише Радіотрек.

Чим корисна кульбаба:

  • Зміцнює імунітет: Завдяки високому вмісту вітаміну С та інших антиоксидантів, кульбаба допомагає організму боротися з інфекціями та вірусами.
  • Налагоджує роботу печінки: Жовчогінні та очищаючі властивості кульбаби сприяють поліпшенню роботи печінки, виводять токсини та шлаки.
  • Покращує роботу підшлункової залози: Кульбаба стимулює вироблення інсуліну, що робить її корисною для людей з цукровим діабетом.
  • Нормалізує рівень цукру в крові: Завдяки своїм властивостям, кульбаба допомагає регулювати рівень цукру в крові.
  • Позитивно впливає на роботу нирок: Сечогінні властивості кульбаби допомагають виводити з організму зайву рідину та шкідливі речовини, що покращує роботу нирок.
  • Покращує стан нервової системи: Вітаміни групи B, що містяться в кульбабі, мають заспокійливий ефект на нервову систему, допомагають боротися зі стресом та тривогою.
  • Знижує артеріальний тиск: Кульбаба має судинорозширюючу дію, що може допомогти знизити артеріальний тиск.
  • Має сечогінні властивості: Завдяки цьому чай з кульбаби допомагає полегшити здуття живота та є чудовим засобом під час менструацій.
  • Бореться з хворобами сечовивідних шляхів: Антисептичні та антибактеріальні властивості кульбаби роблять її корисною при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів.
  • Відновлює роботу шлунково-кишкового тракту: Кульбаба має протизапальні властивості, знижує процеси бродіння в кишківнику, стимулює апетит та покращує травлення.
  • Має протиракові, протизапальні та антиоксидантні властивості: Флавоноїди та L-цикоринова кислота, що містяться в кульбабі, допомагають у боротьбі з раком, запаленнями та вільними радикалами.

Читайте також: Які каші корисні для печінки

Рецепт чаю з кульбаби:

  1. Зберіть кульбабки на чистій території, далеко від доріг та промислових зон.
  2. Висушіть квіти на сонці або в духовці при низькій температурі.
  3. Заваріть 1 чайну ложку сушених квітів кульбаби 200 мл гарячої води (70-80°C).
  4. Настоюйте чай протягом 20-30 хвилин.
  5. Процідіть та пийте теплим або холодним. За бажанням додайте лимон, м'яту або мед.

Важливо: чай з кульбаби має протипокази. Його не рекомендується вживати при гастриті, виразковій хворобі шлунку, жовчнокам'яній хворобі та людям з алергією на амброзію, чорнобривці або хризантеми.

Нагадаємо, названо кашу, яка знижує тиск та рівень цукру в крові.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!