ukr
русский

Отримаєте врожай раніше за всіх: правила висадки ранніх сортів кабачків

Ціхоцька Марія

Отримаєте врожай раніше за всіх: правила висадки ранніх сортів кабачків
Є ранні сорти кабачків, які доволі легко вирощувати

На невеликих присадибних ділянках вирощувати кабачки досить проблематично через їхню сильну розлогість та потребу в значних площах. Однак сучасні селекціонери вже давно вивели компактні кущові різновиди цієї культури, ідеально пристосовані для вирощування на грядках біля приватних будинків.

На відміну від традиційних сортів, які ростуть величезними кущами з масивним листям і витким стеблом, на якому формуються плоди, кущові різновиди не утворюють плетистої рослини, а ростуть компактними кущиками. Це дозволяє садити на 1 кв. м до 2 таких рослин. Про це пише ТСН.

При виборі сорту для вирощування на своїй грядці слід звертати увагу на такі параметри:

* Відповідність гібриду вашій кліматичній зоні, адже кабачки - теплолюбна культура і погано ростуть у прохолодних регіонах.

* Призначення - універсальні сорти або спеціалізовані, придатні лише для певних цілей (корм худобі, свіже вживання тощо).

* Врожайність - для кормових цілей смак не має значення, а от висока врожайність важлива.

Зазвичай городники висаджують відразу 2-3 сорти, щоб отримати різноманітні за смаком і забарвленням овочі.

Ультраранні кущові сорти

Такі сорти дозволяють отримати урожай через 37-45 днів після появи сходів. Ранні різновиди підходять для північних регіонів з коротким літнім сезоном, а на півдні їх садять після першого збору зелених культур.

Одним з найкращих і найсмачніших кущових сортів кабачків вважається "Ролик". Він надранній, плоди з'являються вже через 28-34 дні після проростання насіння. Крім того, цей сорт легко переносить прохолодну погоду.

Читайте також: Коли та як потрібно висаджувати виноград для великого врожаю.

Кабачки "Ролик" мають гладеньку білу шкірку і тонку шкірочку. Вага плоду може сягати 1-1,5 кг при довжині 12-15 см. М'якуш зелений, соковитий, ніжний. Тому сорт підходить для салатів, вегетаріанських супів, засолювання, консервації та приготування ікри.

Цей кущовий різновид невибагливий до ґрунтових умов, витримує нерегулярний полив і негоду. Він самозапильний, тож не потребує комах для зав'язування плодів. З 1 кв. м можна зібрати до 8-9 кг врожаю. Кабачки добре переносять транспортування без втрати смакових якостей.

Нагадаємо, ми вже писали, як виростити кабачки у горщиках.