ukr
русский
English

Названо основні помилки при заварюванні чаю, через які він виходить несмачним

Анастасія Крищук

Названо основні помилки при заварюванні чаю, через які він виходить несмачним
Ви самі псуєте улюблений напій. Джерело: freepik

У багатьох домівках саме чай вважається улюбленим напоєм всіх членів сім'ї. Проте, щоб відчути повноту його смаку та аромату, необхідно дотримуватися правильної техніки заварювання.

Знання типових помилок у процесі заварювання чаю є ключовим. Команда UAportal разом з Ukr.Media розповідає все, що потрібно знати, щоб не зіпсувати напій.

Які основні помилки при заварюванні чаю

Вибір заварки має вирішальне значення для смаку чаю. Рекомендується використовувати крупнолисті сорти чаю, хоча вони вимагають більше часу для заварювання, але в результаті надають напою більш насичений аромат та глибший смак. Якісний чай містить молоді листки чи бруньки, які забезпечують збадьорюючий ефект.

Читайте також: Чому вам слід частіше пити м’ятний чай

Також критично важливою є герметичність упаковки: чай повинен бути запакований не лише в картон, а й у фольгу чи поліетилен для збереження свіжості. На упаковці обов’язково має бути зазначено місце збору та дату пакування.

Кількість заварки також впливає на якість чаю. Недостатня – зробить напій блідим та без смаку, тоді як надмірна – перетворить його на гіркий та занадто концентрований.

Зазвичай рекомендується використовувати 2 грами чаю на 200 мл води, або одну чайну ложку на чашку. Втім, не забувайте також ознайомитися з рекомендаціями виробника.

Заварювання чаю кип’ятком – поширена помилка, адже висока температура не завжди дозволяє повноцінно розкрити смак та аромат напою.

Читайте також: Чому чай бажано пити вранці

Для чорного чаю ідеальна температура води становить 90°C, тоді як для зеленого та білого - від 60 до 80°C. Для заварювання трав’яних та ягідних чаїв оптимально використовувати воду з температурою від 70 до 90°C.

Час заварювання також важливий: чорний чай потребує всього 3-5 хвилин, а зелений - близько 3 хвилин.

Не менш важливий і вибір ємності для заварювання. Глиняний посуд ідеально підходить для цього, оскільки з часом він набуває аромату чаю, роблячи кожну наступну чашку ще більш ароматною та смачною.

Нагадаємо, раніше ми писали про чай, який вважається найкориснішим для здоров'я.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!