ukr
русский

На Марсі виявили вулкан висотою 9 кілометрів: спричинив появу нових загадок

Ціхоцька Марія

На Марсі виявили вулкан висотою 9 кілометрів: спричинив появу нових загадок
Вулкан на поверхні Марса. Джерело: Space

Завдяки зусиллям астрономів з Інституту SETI та NASA було виявлено гігантський вулкан заввишки 9 км і діаметром 450 км у добре відомому регіоні Марса неподалік від екватора. Попри численні знімки цієї місцевості, зокрема і з 1971 року від "Маринера-9", лише сучасні орбітальні зонди дозволили науковцям ідентифікувати приховану вулканічну структуру.

 

Нове відкриття, розташоване на межі регіонів Лабіринт Ночі та Долини Маринер, викликало низку питань та загадок, які ще належить розгадати. По-перше, незважаючи на те, що вулкан, безсумнівно, був активним протягом тривалого періоду в ранній історії Марса, його точний вік досі невідомий. По-друге, незрозуміло, чи можуть відбуватися нові виверження, адже є ознаки відносно недавніх вивержень. Про це пише Space.

Однак, найбільш захопливим аспектом є можливість існування життя на Марсі. Поєднання тривалого вулканічного тепла та наявності льоду з колишнього льодовика під вулканічними відкладеннями може створити сприятливі умови для розвитку форм життя. Тому цей вулкан є пріоритетним місцем для пошуку ознак позаземного життя.

Також читайте: Науковці помітили дивну поведінку тварин під час сонячних затемнень: ховаються, або починають спаровуватися

Крім того, якщо лід розташований неглибоко під поверхнею біля екватора, це відкриває перспективи для майбутніх марсіанських експедицій щодо видобутку води та створення ракетного палива з водню та кисню.

Хоча нове відкриття спричинило низку запитань, воно також представляє захопливі можливості для подальшого дослідження та розуміння геологічної та потенційно біологічної історії Червоної планети.

Нагадаємо, у французькому лісі знайшли 10-метрову кістку, яка належала титанозавру.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!