ukr
русский
English

11 тварин, які можуть передбачати погоду

Дутік Катерина

Які тварини передбачають погоду та як
Деякі тварини можуть передбачати зміну погоди

Деякі тварини можуть передбачати погоду, оскільки вони мають більш чутливий зір, слух, нюх і дотик, ніж люди. Вони також здатні відчувати зміни в атмосферному тиску, вологості, магнітному полі Землі та інших факторах, які можуть передувати змінам погоди.

Видання Mental Floss запропонувало 11 тварин, які, згідно з різними фольклорними переказами, можуть передбачати погоду. Однак для найточніших прогнозів ми все ж рекомендуємо стежити за прогнозами синоптиків.

Читайте також: 7 забобонів про котів, у які вірять по всьому світу

1. Бабак та борсук

Німці почали вводити свій власний варіант свята, яке стало днем прогнозування початку весни: якщо борсук бачив свою тінь у сонячний день, це означало, що зима ще не закінчиться. Коли вони приїхали до Америки, поміняли борсуків на більш доступних бабаків. День бабака відзначають у США 2 лютого.

2. Ведмеді

Ведмеді можуть передбачити прихід весни. Якщо ведмідь бачить свою тінь, він повертається в барліг і знову впадає в сплячку, оскільки це означало, що зима триватиме ще принаймні місяць.

3. Вовнянка

Вовнянка
Вовнянка. Джерело: Getty Images

Така гусениця може передвіщати погоду. Якщо ви помітили комаху з довгими чорними смугами, це означає, що вас чекає довгий сніг і холод. З іншого боку, гусениця більш іржавого кольору свідчить про більш м’яку зиму. Насправді відмітини вказують на вік: менше чорного вказує на стару комаху.

4. Кроти

Дістаньте свою мірну палицю та вирушайте до найближчої кротової нори. Згідно з легендою, якщо кріт вириє нору глибиною 2,5 фута, очікуйте поганої погоди; якщо глибина 2 фути, не настільки серйозна; якщо глибина 1 фут – м’яка зима.

5. Білки

У народі стверджується, якщо білки будують свої гнізда високо на дереві, це означає, що холодні місяці будуть особливо суворими. Подивіться також уважно на їхні хвости: чим вони густіші, тим гіршою буде зима.

6. Кішки

Якщо коти вмиваються за вухами, чхають, сидять, повернувши хвіст до вогню, або хропуть, очікуйте дощу – так сказано в книзі про погоду XIX століття. Збентежує те, що інший фольклор каже, що кіт, який миється, є ознакою гарної погоди.

7. Жаби

Згідно з цією легендою, жаби показують свій голос, сповіщаючи про дощ. З наближенням негоди вони почнуть квакати голосніше й довше.

Насправді гучний хор жаб, швидше за все, свідчить про настання шлюбного сезону.

8. Лисиці

Згідно з однією книгою прислів’їв про погоду 19-го століття, якщо лисиця гавкає вночі, це означає, що насувається буря. Але якщо ви прокинетеся від зухвалого крику лисиці, не потрібно поспішати з ліжка і зачиняти вікна. Вони, як правило, гавкають під час шлюбного сезону або коли захищають свою територію від інших тварин.

9. Корови

Якщо ви бачите купу корів, що лежать у полі, переконайтеся, що у вас під рукою є парасолька або дощовик. Відповідно до цієї прикмети, корови лежать на траві, щоб вона була сухою перед дощем. Проте, швидше за все, корови просто заспокоюються або жують свою траву – зрештою, вони витрачають приблизно 50% свого часу на відпочинок.

10. Ворони

Самотня ворона є ознакою поганих погодних умов.

"Якщо ворони літають парами, чекай гарної погоди; ворона, що летить сама, — ознака негоди", – стверджує стара легенда в "Фермерському альманасі".

11. Вівці

Вівця – ще одна тварина, яка, як кажуть, передбачає погану погоду. Стадо овець, що збилося разом, означає шторм, хоча, швидше за все, вони влаштовуються затишно, щоб інстинктивно захиститися від хижаків.

Раніше UAportal розповідав про найкращі породи собак для людей, які багато часу проводять вдома.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!