ukr
русский

Трав'яний рай: які рослини з вашого саду можуть стати ароматними спеціями

Марина Грамович

Створення саду прянощів
Вибирайте ароматичні трави, для саду. Джерело: www.pexels.com

UAportal підготував поради щодо посадки рослин з гарним ароматом. Це не лише прикрасить ландшафт вашого двору, але й наддасть можливість урізноманітнити ваші кулінарні витвори запашними травами. Багаторічні чи однорічні, ці пряні рослини створять унікальні композиції та додають стравам глибини.

Оптимальне розміщення цієї ароматної грядки – на сонячному або напівсонячному місці, оскільки це дозволяє рослинам вивільняти потужні ароматичні речовини.

Материнка звичайна

Ця широко використовувана спеція додає глибини основним стравам і навіть може бути заварена в корисні трав'яні чаї. 

Лаванда

Відома своєю універсальністю, лаванда є обов'язковою рослиною в будь-якому саду. Цей кущик може перетворити вашу клумбу на мальовниче квітуче поле.

Велика кількість запашних фіолетових квітів робить цю рослину візуально приголомшливою. Лаванда процвітає на добре освітлених ділянках з кислотно-нейтральним ґрунтом, а її ефірні олії мають різноманітні переваги, в тому числі сприяють кращому сну, якщо їх заварювати в чай.

Лимонник

Хоча дехто вважає його екзотичною рослиною, виростити лимонник у своєму саду простіше, ніж ви можете подумати. Він не тільки наповнить ваш відкритий простір освіжаючим лимонним ароматом, але й допоможе відлякати настирливих комах.

Читайте також: Орхідеї розквітнуть, як божевільні, якщо підгодувати їх цим продуктом: мова не про бананову шкірку

Лимонник процвітає в частково затінених місцях, а його висота залежить від регіонального клімату. Регулярний полив необхідний через його розгалужену кореневу систему.

Любисток

Відомий своїм чудовим ароматом і лікувальними властивостями, любисток є універсальною рослиною, що використовується як в народній медицині, так і в кулінарії. Дрібні квіти, що прикрашають верхівку любистку, утворюють чарівні суцвіття.

Інші ароматичні трави, які підійдуть для вашої запашної клумби, включають розмарин, м'яту, ревінь, руту, селеру, спаржу, чебрець, фенхель, черемшу, шавлію та щавель. Ці рослини не тільки створюють загальну привабливість, але й слугують практичним цілям у вашому саду та кулінарних починаннях.

Нагадаємо, ми вже писали, як зробити вертикальні клумби у себе вдома.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!