ukr
русский

Топ-5 фактів про мову, про які не кожен знає

Марина Грамович

Мови
П'ять цікавих вактів про мови. Джерело: www.pexels.com

Мова – це живе та надзвичайно складне явище, яке впливає на наше сприйняття світу та спілкування з оточуючими. Незважаючи на широке використання в повсякденному житті, існують захоплюючі та маловідомі аспекти, які розкривають унікальність мови. UAportal підготував топ-5 цікавих фактів про мову.

Ексклюзивна мова

У південному регіоні Камеруну мовою бусуу розмовляють лише вісім осіб, що робить її неймовірно рідкісною та ексклюзивною. На жаль, ця мова перебуває під загрозою зникнення: кількість її носіїв скоротилася з восьми у 1986 році до трьох у 2005 році.

Складність китайської путунхуа

Китайська путунхуа широко визнана однією з найскладніших мов для вивчення. Її алфавіт повністю складається з символів, і вважається, що середньостатистичний місцевий житель Китаю знайомий з більш ніж 8000. Для того, щоб прочитати газету, потрібно знати щонайменше 3000 ієрогліфів. Крім того, мандаринська мова використовує чотири різні тони для вимови, які мають вирішальне значення для розрізнення слів, оскільки багато символів мають однакове звучання.

Широкий словниковий запас англійської мови

Англійська мова може похвалитися найбільшим словниковим запасом серед інших мов, який налічує близько мільйона слів і продовжує зростати. Мова постійно розширюється, щороку до неї додається приблизно 5400 нових визначень. Хоча лише близько тисячі з цих нових слів потрапляють до широкого вжитку серед широкої публіки.

Читайте також: Як українською буде "под открытым небом": Мовознавець назвав милозвучний відповідник

Шекспір, винахідник слів

Відомому драматургу Вільяму Шекспіру приписують винахід приблизно 1700 слів протягом його блискучої кар'єри. Цей вражаючий подвиг був здійснений за допомогою безлічі прийомів, включаючи перетворення іменників на дієслова, дієслів на прикметники, створення складних слів, додавання префіксів і суфіксів, а також розробку абсолютно оригінальних термінів.

Мовний ландшафт Сполучених Штатів

Хоча англійська мова залишається основною, якою розмовляють у Сполучених Штатах, може здивувати той факт, що країна не визначила жодного офіційного способу вербальної комунікації. Маючи понад 300 різних мов, які використовуються по всій країні, Сполучені Штати можуть похвалитися багатим культурним розмаїттям, що робить прийняття будь-якого конкретного рішення дуже небезпечним для країни.

Нагадаємо, мовознавець Олександр Авраменко пояснив, як сказати українською "квартира со всеми удобствами".

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!