ukr
русский

Фацелія як сидерат на город: плюси та мінуси використання

Владислав Москаленко

Вивчення переваг та недоліків
Фацелія. Джерело: Pexels.com

Фацелія має ряд переваг і обмежень при використанні в якості сидерата на городі. UAportal розповів детальніше про особливості її використання як сидерата на городі.

Плюси фацелії

  • Поліпшення здоров'я ґрунту

Фацелія відома своєю здатністю покращувати здоров'я ґрунту за рахунок додавання органічних речовин і підвищення родючості ґрунту. Це робить її цінним сидератом для городу, оскільки вона може допомогти підвищити продуктивність ґрунту.

  • Боротьба зі шкідниками

Фацелія також ефективно приваблює корисних комах, таких як сонечка та золотоочки, які полюють на комах-шкідників. Ця природна боротьба зі шкідниками допоможе захистити город від шкідливих комах без необхідності хімічних втручань.

  • Привабливість для запилювачів

Цвітіння фацелії приваблює запилювачів, таких як бджоли, метелики та колібрі. Відтак вони сприяють кращому запиленню городу, що призводить до підвищення врожайності.

Мінуси фацелії

  • Самосів

Одним з потенційних недоліків фацелії є її схильність до самосіву, що може призвести до того, що вона стане надмірним бур'яном на городі. Щоб цього не сталося, необхідний правильний догляд і своєчасне видалення рослин.

  • Занадто багато енергії

У деяких випадках енергійний ріст фацелії може витіснити сусідні овочеві культури, що призводить до конкуренції за поживні речовини, сонячне світло й воду. Щоб запобігти цьому, необхідно ретельно дотримуватися інтервалів між рослинами.

  • Вподобання щодо рН

Фацелія процвітає на слабокислих і нейтральних ґрунтах, які не є ідеальними для всіх типів городів. Вона може не підходити для садів зі специфічними вимогами до рівня рН ґрунту.

Раніше UAportal розповідав, що треба зробити з рослинами в саду в лютому, щоб вони були здоровими.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!