ukr
русский

Виливати чи не можна: у церкві пояснили, що робити зі старою освяченою водою

Билім Олена

Виливати чи не можна: у церкві пояснили, що робити зі старою освяченою водою
Освячення води

Вода, освячена на Водохреща, вважається особливою і має цілющі властивості. Вона може використовуватися для окроплення житла, людей, для лікування хвороб і для захисту від зла.

Священник Михайло Секержинський у коментарі Bilyayivka.City сказав, що освячена вода не псується, якщо її для пиття наливати у чашку чи склянку.

Читайте також: Водохреща 2024: найкращі привітання українською мовою та гарні картинки

"Як правило, свята вода сама по собі не псується. Це може трапитись, якщо, наприклад, людина п’є воду прямо з банки, а треба наливати у чашку чи стакан. Бо у кожного у роті є мікрофлора, яка переходить у воду і множиться там, від цього вода може псуватися", – пояснив він.

Чи можна виливати святу воду 

У Закарпатській єпархії тим часом сказали, що робити з торішньою святою водою.

"Якщо у вас агіасма (освячена вода) з якоїсь причини зіпсувалась…, вилити колись освячену воду, слід у місце, де ніхто не ходить. Деякі священнослужителі рекомендують використати непотрібну вже освячену воду під час готування обіду, чи для підливання вазонів. Для віруючої людини така порада звучить по-блюзнірськи. Агіасму використовують лише при приготуванні тіста на просфори", – зауважили священники.

Як правильно пити святу воду

Священники радять: коли ви принесете освячену воду додому, то налийте її для кожного члена родини в окрему чашку. За потреби - поділіться освяченою водою з ближніми. 

У разі хвороби освячену воду п'ють упродовж дня чайними ложечками.  

Дізнайтеся також про найсильніші молитви на Водохреще. Як молитися про здоров'я, удачу, достаток та виконання бажань.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!