ukr
русский
English

Вибір ґрунту та правила з догляду: Як правильно сіяти капусту на розсаду

Ігор Романько

Як правильно вирощувати розсаду капусти
Як правильно вирощувати розсаду капусти

Білокачанна капуста – це популярний овоч, який можна вирощувати як на грядці, так і в теплиці. Для того, щоб отримати хороший урожай, потрібно правильно виростити розсаду.

Час посіву капусти на розсаду залежить від сорту. Ранню капусту сіють в кінці березня або початку квітня, середньоспілу – в квітні, а пізньоспілу – в травні, пише УНІАН.

Також читайте: Дачники назвали чотири рослини, розсадою яких варто зайнятися до кінця січня

Перед посівом насіння капусти потрібно підготувати. Для цього їх потрібно продезінфікувати і загартовувати.

Для дезінфекції насіння капусти їх можна замочити в розчині марганцівки або в слабкому розчині оцту на 20 хвилин.

Для загартовування насіння капусти їх потрібно покласти в холодильник на добу, а потім злегка прогріти при кімнатній температурі.

Для вирощування розсади капусти можна використовувати покупний ґрунт або приготувати його самостійно. Ось один з рецептів:

  • 2 частини дернової землі
  • 1 частина торфу
  • 1 частина перегною

У ґрунт можна додати комплексне мінеральне добриво.

У посадкових ємностях зробіть борозни глибиною 1 см і на відстані 3 см один від одного. Викладіть насіння в борозни на відстані 2 см. Присипте насіння ґрунтом і щедро полийте посіви. Потім накрийте ємності прозорою плівкою або поліетиленом.

Перші листочки з'являються на розсаді через 9-10 днів. Після їх появи капусту потрібно переставити в прохолодне місце з температурою 10-12° на тиждень.

Ще через тиждень розсаду переставляють в місце з температурою 15-16°. На третьому тижні після появи перших листочків саджанці потрібно пересадити в окремі стаканчики, якщо вони вирощуються в загальному ящику.

Поливати розсаду капусти потрібно в міру висихання верхнього шару ґрунту. Також капуста любить свіже повітря, тому після кожного поливу рекомендується її провітрювати.

Першу підгодівлю розсади капусти проводять через 2 тижні після появи перших листочків. Для цього використовують розчин комплексних мінеральних добрив. Другу підгодівлю проводять через 2 тижні після першої.

Пересадку розсади капусти у відкритий ґрунт проводять в кінці квітня – початку травня. Розсаду висаджують в лунки, відстань між якими повинна бути 30-40 см.

Капуста любить сонячні місця з родючим ґрунтом. При посадці капусти в ґрунт вносять компост або перегній.

Поливати капусту потрібно регулярно, але не надмірно. Також капусту потрібно підгодовувати комплексними мінеральними добривами.

Капуста готова до збирання врожаю через 120-150 днів після посіву насіння.

Нагадаємо, що кожна любителька квітів прагне, щоб її вазони були найпишніші, найкрасивіші та здорові. Але чи знали ви, що недорога спеція, яку кожна господиня використовує для випічки, може допомогти виростити ідеальні квіти на підвіконні?

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!