ukr
русский
English

В Ізраїлі знайшли напис, якому 1500 років: було згадано Ісуса Христа (фото)

Билім Олена

В Ізраїлі знайшли напис, якому 1500 років: було згадано Ісуса Христа (фото)
Будівля ісламського періоду, в якій було знайдено грецький напис . Джерело: Tzachi Lang and Einat Ambar-Armon, Israel Antiquities Authority

Ізраїльські археологи виявили грецький напис, який свідчить про існування церкви 5 століття в селі Тайбе, розташованому в долині Ізреель. Це перші докази раннього християнського поселення в цьому районі.

Напис був знайдений у вторинному використанні в стіні двокімнатної будівлі, яка була побудована в пізню візантійську епоху. Він містить присвячення архієпископу Феодосію, який жив у Бейт-Шеані, розташованому приблизно за 10 кілометрів від Тайбе, повідомляє Times of Israel.

Також читайте: Археологи знайшли в Оклахомі скам‘янілий фрагмент шкіри ящірки віком 300 мільйонів років: жила за 45 мільйонів років до перших динозаврів

Напис читається так:

"Христос, народжений від Марії. Це діло найбогобоязнішого і благочестивого єпископа... Той, хто входить, повинен молитися за них".

В Ізраїлі знайшли напис, якому 1500 років: було згадано Ісуса Христа (фото)
Грецький напис кінця 5 століття н. е. ''Христос, народжений від Марії''. Джерело: Tzachi Lang and Einat Ambar-Armon, Israel Antiquities Authority

Формулювання "Христос, народжений від Марії" є поширеним християнським символом, який часто використовувався в ранньому християнстві. Воно також служило талісманом на удачу, щоб захистити від пристріту.

Археологи вважають, що церква, до якої належав напис, була побудована в кінці 5 століття. Вона була зруйнована під час землетрусу в 6 столітті, але потім була відновлена.

Знахідка напису має важливе значення для розуміння ранньої історії християнства в Галілеї. Вона свідчить про те, що християнство було добре засноване в цьому районі вже в 5 столітті.

Нагадаємо, у Саккарі знайшли давньоєгипетські гробниці та статую "бога мовчання".

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!