ukr
русский

"Найкорисніша крупа у світі": чому варто їсти кіноа та як його готувати

Билім Олена

'Найкорисніша крупа у світі': чому варто їсти кіноа та як його готувати
Приготування кіноа

Кіноа — давня злакова культура, популярність якої зростає неспроста. Це насіння без глютену багате поживними речовинами, що робить його чудовим доповненням до вашого раціону.

Кіноа є повноцінним джерелом білка, що містить усі дев’ять незамінних амінокислот, необхідних вашому організму. У ньому також багато клітковини, яка допомагає травленню та сприяє відчуттю ситості, пише Healthline.

Цей суперпродукт є багатим джерелом вітамінів і мінералів, яких бракує багатьом людям, зокрема фолієвої кислоти, магнію, калію та заліза.

Також вас може зацікавити: Не все так однозначно: дієтологи назвали головні недоліки різних круп

Дослідження показують, що кіноа може покращити метаболічний стан, регулюючи рівень цукру в крові, знижуючи рівень поганого холестерину та тригліцеридів.

Це повноцінне джерело білка для вегетаріанців і веганів, що містить усі дев’ять незамінних амінокислот.

Кіноа не містить глютену, що робить її ідеальним вибором для людей з целіакією або чутливістю до глютену. Цей суперпродукт багатий клітковиною, що сприяє здоров’ю кишківника та відчуттю ситості. Це також може допомогти в контролі ваги.

Дослідження показують, що кіноа може покращити регуляцію цукру в крові, знизити рівень холестерину та навіть знизити ризик деяких хронічних захворювань.

Це насіння може покращити регуляцію цукру в крові, знизити рівень холестерину та навіть знизити ризик деяких хронічних захворювань.

Зазначається, що кіноа — це універсальний інгредієнт, яким можна насолоджуватися як у солодких, так і в солоних стравах. Його легко приготувати, а приготування займає всього 15-20 хвилин.

Як правильно їсти кіноа:

Кіноа можна їсти як гарнір, салат, інгредієнт для супу або рагу. Ця крупа добре поєднується з овочами, м'ясом, рибою, морепродуктами, сиром, горіхами та сухофруктами.

Кіноа можна їсти як на сніданок, так і на обід або вечерю.

Як смачно приготувати кашу з кіноа:

Інгредієнти:

  • Склянка кіноа
  • 2 склянки води або бульйону
  • Сіль до свого смаку
  • Оливкова олія

Приготування:

Ретельно промийте кіноа під холодною водою. Закип'ятіть воду або бульйон.Додайте кіноа і сіль в киплячу воду. Зменште вогонь і варіть 15-20 хвилин, поки кіноа не вбере всю рідину. Зніміть з вогню і дайте настоятися 5 хвилин. Додайте оливкову олію і перемішайте.

Щоб зробити кашу з кіноа ще смачніше, можна додати до неї: броколі, шпинат, моркву, солодкий перець, цибулю, яблука, банани, ягоди.

Кашу зроблять поживнішою горіхи, або сири чи сухофрукти. 

Раніше експерти повідомили, яка каша найкраща для вашого столу.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!