ukr
русский
Polski
English

Дитина знайшла у пісочниці римську монету віком 1800 років (фото)

Билім Олена

Дитина знайшла у пісочниці римську монету віком 1800 років (фото)
Дитина з монетою римської епохи

У Бремені в Німеччині 8-річний хлопчик Б'ярн під час гри у пісочниці у своїй початковій школі знайшов срібну монету, викарбувану під час Римської імперії Pax Romana.

Б'ярн натрапив на невеликий срібний предмет, який виявився римською монетою віком 1800 років. Він помчав додому, щоб поділитися знахідкою зі своєю родиною. Його сім'я зв'язалася з владою, яка згодом підтвердила автентичність монети за допомогою археологічної експертизи, пише History Blog.

Також читайте: У Швейцарії знайшли недоторкану середньовічну рукавицю (фото)

Дитина знайшла у пісочниці римську монету віком 1800 років (фото)
Дитина, яка знайшла монету. Джерело: Brisant

Монета була ідентифікована як римський денарій, викарбуваний під час правління імператора Марка Аврелія Антоніна, який правив зі 161 по 180 рік нашої ери.

Срібний денарій вагою 2,4 грама містить інформацію про валютну практику Римської імперії в період, що характеризувався погіршенням якості монет через інфляцію. Ута Галле, державний археолог, пояснила, що ця монета належала до того часу, коли Римська імперія зменшила вміст срібла у своїй валюті.

Дитина знайшла у пісочниці римську монету віком 1800 років (фото)
Монета, якій 1800 років. Джерело: Bremen Culture Department

Хоча відкриття монети в Бремені, місті на півночі Німеччини, справді є надзвичайним, воно викликало питання про те, як вона опинилася в регіоні, який ніколи не був під владою Риму. Одна з теорій припускає, що він монета могла бути придбана, втрачена, або привезена мандрівниками як сувенір.

Згідно з Законом про охорону пам'яток Бремена такі артефакти належать державі, і тому Б'ярне не зможе залишити собі монету. Натомість монету планують віддати до музею Фокке в Бремені.

Нагадаємо, у лісах Амазонки знайшли долину 2000-річних поселень.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!