ukr
русский
Polski

У Швейцарії знайшли недоторкану середньовічну рукавицю (фото)

Билім Олена

У Швейцарії знайшли недоторкану середньовічну рукавицю (фото)
Середньовічна рукавиця. Джерело: Canton of Zurich

Швейцарські археологи знайшли надзвичайно добре збережену рукавицю XIV століття під час розкопок на південний схід від замку Кібург у Пфеффіконі. Рукавиця, яка складається з окремих залізних пластин, складених один на один, як луска, є найкраще збереженою у своєму класі, коли-небудь знайденою у Швейцарії.

Рукавиця, призначена для правого зап'ястя, була знайдена в ткацькому льоху, знищеному пожежею в 14 столітті. Наявність коваля вказувала на знахідку форми разом із понад 50 добре збереженими металевими предметами, включаючи молотки, ключі, наконечники снарядів і незвичайну рукавицю, пише ArchaeologyMag.

Також читайте: Біля Австралії знайшли давнє затоплене поселення, де колись жило пів мільйона людей

Кантональний департамент інфраструктури Цюріха підкреслив рідкість таких знахідок, заявивши, що сьогодні у Швейцарії було виявлено лише п’ять рукавиць 14-го століття, жодна з яких не збігалася з рівнем збереження та деталізацією рукавиці Кібурга. Лорена Буркхардт, керівник проєкту, підкреслила унікальність зразка Кібурга, заявивши: "Відкриття є сенсаційним через його вік і стан".

Середньовічна рукавиця
Середньовічна рукавиця. Джерело: Canton of Zurich
Середньовічна рукавиця
Середньовічна рукавиця. Джерело: Canton of Zurich

Стан збереження рукавиці дозволяє розпізнати численні виробничі та декоративні деталі, що відрізняє її від відомих раніше зразків. Компоненти спочатку були прикріплені до шкіряної або текстильної основи, демонструючи ретельну майстерність.

Це відкриття дає цінну інформацію про середньовічну техніку виготовлення броні та військову культуру того часу. Воно також піднімає питання про дефіцит таких артефактів і про те, чи були вони рідкісними, чи навмисно переплавлені в Середньовіччі.

Нагадаємо, у лісах Амазонки знайшли долину 2000-річних поселень.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!