ukr
русский
English

На Сонці стався найпотужніший за останні 6 років спалах: на Землі очікуються сильні магнітні бурі

Билім Олена

На Сонці стався найпотужніший за останні 6 років спалах: на Землі очікуються сильні магнітні бурі
Сонячні спалахи

Найбільший за останні шість років сонячний спалах стався 14 грудня. Він вже викликав проблеми з радіозв'язком з літаками.

Сила спалаху становила X2.8 – спалахи X-класу найсильніші з можливих і востаннє відбувалися 2017 року). Слід очікувати дуже сильні магнітні бурі, які впливають на метеозалежних людей, пише Space.com.

Читайте також: Чому від негоди та магнітних бур болить голова: як діє на людину метеопатія

Сонячні спалахи поділяються на п’ять класів залежно від потужності рентгенівського випромінювання: найменші спалахи – клас А, за ними йдуть B, C, M і X. Клас A0.0 дорівнює енергії випромінювання, що знаходиться на орбіті Землі, 10 нановатів на квадратний метр. Кожна літера означає 10-кратне збільшення вироблення енергії.

Потужні спалахи на Сонці часто супроводжуються корональними викидами маси (CME), які посилають величезні хмари сонячної плазми, що летять у космос зі швидкістю мільйонів миль на годину.

Як правило, гігантські вибухи на Сонці посилають сонячну плазму в космос, і хмари цих заряджених частинок можуть викликати геомагнітні бурі, досягаючи Землі.

Розклад магнітних бур на грудень 2023

На Сонці стався найпотужніший за останні 6 років спалах: на Землі очікуються сильні магнітні бурі
Магнітні бурі у грудні 2023. Джерело: meteoagent.com/solar-flares-storms

Атмосфера Землі запобігає потраплянню шкідливого випромінювання сонячних спалахів на землю. Але це випромінювання все ще може впливати на наше життя — наприклад, впливаючи на сигнали, що надсилаються GPS і супутниками зв’язку, і спричиняючи припинення радіозв’язку.

Нагадаємо, попередні прогнози вказують, що потужні магнітні бурі очікуються на Землі з 15 по 19 грудня.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!