ukr
русский

Людям, з якими захворюваннями не можна їсти оселедець: може загострити стан

Ціхоцька Марія

Людям, з якими захворюваннями не можна їсти оселедець: може загострити стан
Оселедець є дуже корисною рибою

Хоча лосось та інші "дорогі" риби й славляться користю, не варто недооцінювати оселедець. Ця доступна риба за своїми поживними властивостями не поступається елітним сортам, а в деяких аспектах навіть перевершує їх. Але людям з деякими захворюваннями протипоказано їсти цю рибу. Про це пише ТСН.

Чим корисний оселедець:

  • Багатий на жири, вітаміни та мінерали: Оселедець містить омега-3 жирні кислоти, вітаміни A, D, E, B12, селен, фосфор, калій та інші важливі для організму речовини.
  • Зміцнює серцево-судинну систему: Омега-3 жирні кислоти допомагають знизити рівень "шкідливого" холестерину, покращити роботу серця та зменшити ризик утворення тромбів.
  • Підтримує здоров'я мозку: Вітаміни групи B та омега-3 кислоти позитивно впливають на роботу мозку, пам'ять та концентрацію уваги.
  • Зміцнює кістки та імунітет: Вітамін D та кальцій, що містяться в оселедці, необхідні для здоров'я кісток та зубів, а вітаміни A, C та E підтримують роботу імунної системи.
  • Допомагає схуднути: Оселедець багатий на білок, який дає відчуття ситості та допомагає контролювати вагу.

Який оселедець найкорисніший?

З точки зору збереження поживних речовин, найкращим варіантом є запечений оселедець. При такому способі приготування риба втрачає мінімум корисних властивостей. Якщо ж ви віддаєте перевагу маринованому або слабосолоному оселедцю, обирайте якісну продукцію та звертайте увагу на склад.

Читайте також: 5 шкідливих звичок любителів кави, які можуть вкоротити їм життя

Кому не рекомендується вживати оселедець:

  • Людям з гіпертонією, атеросклерозом, захворюваннями серцево-судинної системи, інфарктом міокарда та інсультом: Оселедець містить багато солі, яка може негативно вплинути на стан цих людей.
  • Вагітним та жінкам, які годують груддю: Через високий вміст солі та можливу присутність паразитів, вживання оселедця в цей період краще обмежити.
  • Людям з алергією на рибу: Алергічні реакції на оселедець, хоч і рідкі, але можливі.

З чим не рекомендується поєднувати оселедець:

  • З продуктами, багатими на білок: Бобові, гриби, гречка, рис, яйця.
  • З сиром, ковбасою та червоним м'ясом: Таке поєднання може призвести до проблем з травленням.

Нагадаємо, ми вже писали, про три смузі, які варто включити у свій раціон.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!