ukr
русский
English

Люди можуть "нюхати" емоції один одного – науковці

Билім Олена

Люди можуть 'нюхати' емоції один одного – науковці
Жінка відчуває запахи . Джерело: Ion Ceban/pexels.com

Нюх — це не лише важливе відчуття людини для пізнання світу природи. Він також відіграє певну роль у тому, як ми спілкуємось.

Дослідження показують, що ми можемо розпізнати своїх родичів, визначити, хто є генетично спорідненим, і визначити потенційних друзів, нюхаючи запах їхнього тіла. Ми також можемо виявити емоційний стан людини за її запахом, пише Live Science.

Також читайте: Містять сотні тисяч мікрочастинок пластику: науковці попередили про небезпеку бутильованої води

Наприклад, дослідження, проведене в Нідерландах, показало, що люди, які нюхали подушечки, на яких трималися вбираючі прокладки людей з веселою вдачею, самі відчували піднесення настрою.

Інше дослідження показало, що жінки більш чутливі до запахів, які сигналізують про тривогу у чоловіків. Це може пояснити, чому жінки історично склалося так, що у важких ситуаціях саме вони піклувалися про молодих і немічних.

Загалом, чутливий ніс є перевагою, яка покращує наше глибоко соціальне життя. Люди з кращим нюхом мають більшу соціальну мережу, більше друзів і частіше зустрічаються з ними.

Однак механізми того, як саме люди сприймають запахи тіла та перетворюють їх на зміни в нашій поведінці, залишаються в основному загадкою. Вчені також тільки починають визначати, які хімічні речовини в запаху тіла можуть відповідати за вплив на соціальні зв’язки.

Люди з втратою нюху можуть втратити важливі, але підсвідомі способи спілкування з іншими. Тому важливо цінувати нюх, як найчесніший з наших почуттів, наголошують науковці.

Раніше науковці виявили спосіб помітити хворобу Паркінсона за 30 років до появи симптомів.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!