ukr
русский

Хто з автомобілістів обрав правильну траєкторію для повороту: хитрий тест з ПДР

Анастасія Крищук

Хто з автомобілістів обрав правильну траєкторію для повороту: хитрий тест з ПДР
Хто з автомобілістів не порушує ПДР. Джерело: ''Школа авто''

Розглянемо задачу з вибору маршруту на перехресті. Який із кермувальників здійснив коректний маневр для здійснення лівого повороту в ситуації, представленій на малюнку?

Цей тест запропонував канал "Школа авто".

Варіанти відповіді:

  1. Водій жовтого автомобіля.
  2. Водій білого автомобіля.
  3. Обидва водії не праві.
  4. Обидва водії праві.

Читайте також: Експерти назвали найпопулярніші вживані універсали на ринку України

Розбір задачі

Хто з автомобілістів обрав правильну траєкторію для повороту: хитрий тест з ПДР
Хто з водіїв обрав правильну траєкторію для повороту ліворуч?. Джерело: ''Школа авто''

Водій автомобіля білого кольору має намір здійснити лівий поворот з трамвайної колії, тоді як водій авто жовтого кольору планує це зробити з проїжджої частини. На даному перехресті відсутні дорожні знаки, які б забороняли поворот ліворуч, отже, обидва водії мають право на виконання такого маневру.

У пункті 11.8 ПДР йдеться:

"Поворот ліворуч або розворот повинні виконуватися з трамвайних колій попутного напрямку, розташованих на одному рівні з проїзною частиною для нерейкових транспортних засобів, якщо інший порядок руху не передбачає дорожній знак 5.16, або знак 5.18, або розмітка 1.18".

Однак, у цій конкретній ситуації, коли відсутні вказані знаки та дорожня розмітка, чи правильно діє водій білого авто? Відповідь — ні. На ілюстрації видно лише одні трамвайні колії, і ми не знаємо, в якому напрямку рухаються трамваї. Тому в цьому випадку поворот з колії є забороненим.

Водій жовтого транспортного засобу вибрав правильну траєкторію для повороту, розташувавши свій автомобіль ближче до лівого краю дорожньої смуги.

Читайте також: Водій якого транспорту повинен проїхати перехрестя другим

У пункті 10.4 ПДР йдеться:

"Перед поворотом праворуч і ліворуч, у тому числі в напрямку головної дороги, або розворотом водій повинен завчасно зайняти відповідне крайнє положення на проїзній частині, призначеній для руху в цьому напрямку, крім випадків, коли здійснюється поворот у разі в'їзду на перехрестя, де організовано круговий рух, напрямок руху визначено дорожніми знаками чи дорожньою розміткою або рух можливий лише в одному напрямку, встановленому конфігурацією проїзної частини, дорожніми знаками чи розміткою".

Правильний варіант відповіді – №1

Нагадаємо, у перші три місяці 2024 року, на автомобільному ринку України була зафіксована реєстрація 9,9 тисячі вживаних автомобілів, які були виготовлені у США. Інтерес до американських авто з пробігом зріс на 90% порівняно з попередніми періодами. Команда UAportal розповіла про найпопулярніші моделі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!