ukr
русский
English

Канадський підліток відтворив промінь смерті Архімеда (фото)

Билім Олена

Канадський підліток відтворив промінь смерті Архімеда (фото)
Промінь Архімеда використовували для підпалу кораблів римлян. Джерело: Parigi, Giulio, Public domain/commons.wikimedia.org

Канадський школяр Бренден Сенер вирішив перевірити, чи можливо було Архімеду підпалити римські кораблі за допомогою дзеркал. Сенер збудував мініатюрну модель "променя смерті" з нагрівальними лампами та дзеркалами.

Він виявив, що установка значно підвищила температуру цілі, що свідчить про те, що ідея Архімеда могла бути не такою вже й фантастичною. Однак Сенер зазначає, що для підпалу кораблів знадобилося б значно більше дзеркал і потужніше джерело тепла, пише SciencAlert.

Можливо, вас також зацікавить: У Норвегії знайшли ринок епохи вікінгів площею майже 2 квадратних кілометри

Канадський підліток відтворив промінь смерті Архімеда (фото)
Афанасій Кірхер зробив гравюру, яка показує, як могли використовуватися палаючі дзеркала Архімеда. Джерело: Bettmann/Getty Images

Інші дослідники також намагалися відтворити "промінь смерті" Архімеда, але з різним успіхом.

Історики не впевнені, чи дійсно Архімед використовував дзеркала для спалення римських кораблів, але дослідження Сенер показує, що це можливо.

Канадський підліток відтворив промінь смерті Архімеда (фото)
Науково-ярмарковий проєкт, що відтворює промінь смерті Архімеда. Джерело: The Sener family

Вчені та історики відзначають, що Архімед мав у своєму розпорядженні іншу зброю, яка була менш вибагливою та більш економічно ефективною. Дехто запропонував спалити римські кораблі парові гармати або запальні суміші.

Можливо, греки також використовували дзеркала, щоб засліпити моряків. Відбиваючі поверхні та вогняні човни могли злитися в наступні століття, можливо, створивши міф про промінь смерті.

Нагадаємо, в Іспанії знайшли печеру-гробницю, у якій лежали тисячі скелетів людей і тварин.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!