ukr
русский

Як відновити родючість ґрунту та збільшити врожай: 5 перевірених методів

Анастасія Крищук

Як відновити родючість ґрунту та збільшити врожай: 5 перевірених методів
Як відновити ґрунт. Джерело: pixabay

Якщо на вашому городі зменшується врожайність і рослини часто хворіють або виглядають кволими, це може свідчити про проблеми з ґрунтом. Ймовірно, він втратив свою родючість.

Які кроки необхідно зробити, щоб усунути цю проблему та відновити якість ґрунту? Про це розповідає команда UAportal спільно з ТСН.

Способи відновлення родючості ґрунту

  • Органічні добрива сприяють покращенню структури ґрунту, підвищенню вмісту органічних речовин і здатності утримувати вологу. Курячий послід насичує ґрунт азотом, калієм та фосфором, гній і перегній забезпечують довготривале живлення, а сидерати допомагають покращити структуру ґрунту.

Читайте також: Не буде врожаю на наступний сезон: які дерева категорично не можна обрізати восени

  • Сівозміна сприятиме запобіганню виснаженню ґрунту. Особливо ефективно буде час від часу висаджувати на виснажених ділянках бобові культури, оскільки вони збагачують землю азотом за рахунок фіксування цього мінералу.
  • Обробка ґрунту вапном. Досвідчені садівники радять додавати вапно один раз на 3-5 років. Це сприяє зниженню кислотності ґрунту і значно підвищує його родючість.
  • Стимулятори росту. Фахівці з агрономії рекомендують використовувати засоби, що містять гумінові кислоти та мікроелементи, які активізують діяльність корисних мікроорганізмів у ґрунті. Застосування таких препаратів сприятиме кращому засвоєнню поживних речовин овочевими культурами.
  • Весняне або осіннє глибоке орання. Для того, щоб "оновити" ґрунт, його необхідно орати або навесні, або під зиму. Це дозволить наситити землю киснем і підняти на поверхню корисні речовини, які за сезон накопичилися в глибинних шарах ґрунту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, навіщо закопувати на грядках стиглі помідори.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!