ukr
русский

Як можна дізнатися про свої хвороби без аналізів: подивіться на колір та текстуру язика

Билім Олена

Як можна дізнатися про свої хвороби без аналізів: подивіться на колір та текстуру язика
Колір язика може вказати на проблеми зі здоров'ям

Язик – це не просто орган, що дозволяє нам спілкуватися, їсти та відчувати смак. Він також може бути "дзеркалом" нашого здоров'я, сигналізуючи про різні проблеми в організмі.

Стоматолог Діпак Аулак наголошує на важливості спостереження за кольором свого язика, адже будь-які відхилення від норми можуть вказувати на внутрішні проблеми, що потребують уваги.

Згідно з експертом, язик здорової людини зазвичай має рожевий колір і покритий дрібними горбками, тоді як будь-які зміни в його забарвленні можуть сигналізувати про внутрішні проблеми, що потенційно загрожують життю.

Вас також зацікавить: Матча проти кави: який із напоїв корисніший та який містить більше кофеїну

"Білий наліт на язику, наприклад, може свідчити про запалення сосочків язика, що часто є ознакою захворювань, таких як молочниця або анемія", - пояснює доктор Аулак.

Він також зазначає, що жовтий або коричневий колір можуть вказувати на недостатню гігієну ротової порожнини або бути результатом вживання певних продуктів, напоїв або медикаментів, сприяючи розмноженню бактерій або зневодненню.

"Ще більш тривожною є поява помаранчевого або червоного кольору, яка може сигналізувати про дієтичні порушення, дефіцит вітамінів або більш серйозні захворювання, включаючи хворобу Кавасакі у дітей, що характеризується запаленням судинних стінок", - додає він.

Доктор Аулак підкреслює, що розуміння цих ознак не тільки сприяє підтримці здоров'я ротової порожнини, але й може запобігати системним проблемам.

Проте важливо пам'ятати, що самолікування та самоаналіз можуть бути небезпечними. Якщо ви помітили зміни у стані свого язика, краще звернутися до лікаря для професійної консультації та діагностики.

Раніше ми публікували поради, які допоможуть розвинути в собі звичку до здорової їжі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!