ukr
русский

Матча проти кави: який із напоїв корисніший та який містить більше кофеїну

Билім Олена

Матча проти кави: який із напоїв корисніший та який містить більше кофеїну
Що корисніше – матча чи кава

Люди, які шукають шляхи підбадьоритися, обирають каву та матчу. Вони стали двома найпопулярнішими напоями, що містять кофеїн. Обидва напої мають своїх прихильників.

Але що ж насправді приховують ці напої? Чи справді матча краща за каву, чи це просто міф, спробували розібратися експерти.

Вміст кофеїну у матчі та каві:

Перш ніж досліджувати переваги для здоров'я, важливо зрозуміти різницю в вмісті кофеїну. Кава, як правило, містить більше кофеїну, ніж матча. Одна чашка кави може містити до 96 мг кофеїну, тоді як порція матчі (2-4 грами порошку) містить від 38 до 176 мг, залежно від способу приготування.

Вас також зацікавить: Чай чи кава: який напій краще підходить для сніданку чи вечері

Вплив на організм:

Кофеїн з обох напоїв по-різному впливає на організм. Кава може давати швидкий заряд енергії, але потім може призвести до падіння енергії та тривожності. Матча, з іншого боку, завдяки вмісту L-теаніну, амінокислоти, забезпечує більш стійкий заряд енергії без відчуття "нервозності".

Переваги для здоров'я:

І кава, і матча багаті на антиоксиданти, які борються з вільними радикалами та допомагають зменшити запалення. Дослідження показали, що кава може знизити ризик розвитку деяких видів раку, діабету 2 типу та захворювань серця. Матча також може мати переваги для здоров'я порожнини рота, а також сприяти прискоренню метаболізму, регулюванню рівня цукру в крові та розщепленню жиру.

Важливо зазначити, що як кава, так і матча можуть мати побічні ефекти, особливо для людей, чутливих до кофеїну. Це може включати головний біль, безсоння, нервозність, дратівливість і прискорене серцебиття.

Зрештою, вибір між кавою та матча залежить від ваших особистих уподобань. Якщо ви шукаєте швидкий заряд енергії, кава може бути кращим вибором. Якщо ж ви прагнете до більш стійкої енергії без відчуття "нервозності", а також хочете отримати додаткові переваги для здоров'я, матча може бути кращим варіантом.

Пропонуємо дізнатися, які 7 напоїв бадьорять не гірше, ніж кава.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!