ukr
русский
English

Як правильно вибрати ґрунт для посадки огірків на розсаду

Ігор Романько

Який ґрунт краще підходить для розсади огірків
Який ґрунт краще підходить для розсади огірків

Майбутній урожай огірків безпосередньо залежить від того, в який ґрунт буде висаджена розсада. Тому важливо врахувати потреби цієї культури і правильно підготувати ґрунт.

Огірки – це рослини, які люблять пухкий, родючий ґрунт з нейтральною кислотністю (pH 6,5-7). Він повинен бути добре дренованим, щоб уникнути застою води, і містити достатньо поживних речовин, пише ukr.media.

Також читайте: Дачники назвали чотири рослини, розсадою яких варто зайнятися до кінця січня

Існує кілька варіантів приготування ґрунту для розсади огірків:

  • Торф, перегній і перепріла тирса

Цей варіант є одним з найпопулярніших. Для приготування ґрунту потрібно змішати торф, перегній і перепрілу тирсу в рівних пропорціях. На кожні 10 літрів суміші також потрібно додати 1 столову ложку попелу, і по 1 чайній ложці сечовини, суперфосфату і сульфату калію.

  • Дернова земля і компост

Цей варіант також є хорошим вибором для огірків. Для приготування ґрунту потрібно змішати дернову землю і компост у пропорції 1:1. На відро суміші також потрібно додати 1 столову ложку золи, 10 грамів сірчанокислого калію і 20 грамів суперфосфату.

  • Торф, перегній, тирса, пісок і коров'як

Цей варіант підходить для тих, хто хоче приготувати більш поживний ґрунт. Для приготування ґрунту потрібно змішати торф, перегній, тирса, пісок і коров'як в пропорції 6:1:1:1:1.

  • Дернова земля, торф, перегній і перепріла тирса

Цей варіант є найпростішим і найдоступнішим. Для приготування ґрунту потрібно змішати дернову землю, торф, перегній і перепрілу тирсу в рівних пропорціях.

Якщо ви хочете приготувати універсальну ґрунтову суміш, то візьміть городню землю, перегній або компост, що добре перепрів, торф, тирсу або пісок і змішайте це в пропорції 2:1:1:1 відповідно. А потім, залежно від того, яку культуру ви плануєте висаджувати, додавайте в цей субстрат певну кількість добрив, необхідних рослині.

Як підготувати ґрунт для розсади огірків:

  • Перед приготуванням ґрунту його потрібно добре просіяти, щоб видалити великі грудки і сміття.
  • Якщо ґрунт є занадто кислим, то його потрібно вапнувати. Для цього на відро ґрунту потрібно додати 100-150 грамів вапна.
  • Якщо ґрунт є занадто важким, то його потрібно розбавити піском або тирсою.
  • Після приготування ґрунту його потрібно продезінфікувати. Для цього можна використовувати розчин марганцівки (1 г на 1 літр води) або розчин мідного купоросу (10 г на 1 літр води).

Готовий ґрунт потрібно зберігати в сухому місці. Перед висадкою розсади його потрібно добре полити.

Нагадаємо, що кожна любителька квітів прагне, щоб її вазони були найпишніші, найкрасивіші та здорові. Але чи знали ви, що недорога спеція, яку кожна господиня використовує для випічки, може допомогти виростити ідеальні квіти на підвіконні?

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!