ukr
русский
English

Як та коли сіяти баклажани на розсаду у 2024 році: сприятливі дні

Ігор Романько

Як і коли правильно сіяти баклажани на розсаду
Як і коли правильно сіяти баклажани на розсаду

Баклажани – це теплолюбні рослини, тому їх вирощують через розсаду. Кращий час для посіву насіння баклажанів – лютий-березень.

Якщо ви хочете отримати ранній урожай, то можна посіяти насіння і в кінці січня. Однак у цьому випадку вам знадобиться додаткове освітлення. При правильному догляді баклажани порадують вас рясним урожаєм, пишуть Вікна.

Також читайте: Дачники назвали чотири рослини, розсадою яких варто зайнятися до кінця січня

Як підготувати насіння баклажанів до посіву

Перед посівом насіння баклажанів необхідно підготувати. Для цього:

  • Прогрійте насіння в теплій воді (40-50 °C) протягом 3-5 хвилин. Це допоможе підвищити схожість насіння.
  • Обробіть насіння розчином марганцівки або перекису водню для дезінфекції.
  • Якщо є час, можна загартовувати насіння. Для цього покладіть його між двома шматочками вологої тканини і потримайте 2-3 дні при кімнатній температурі. Потім помістіть у холодильник на добу. Повторіть процедуру ще 2-3 рази.

Який ґрунт потрібен для баклажанів

Баклажани люблять пухкий і легкий ґрунт з нейтральною або слабокислою реакцією. Можна використовувати готовий грунт для розсади або приготувати його самостійно. Для цього змішайте в рівних частинах торф, перегній і пісок.

Як правильно посадити баклажани на розсаду

Наповніть горщики або стаканчики зволоженим ґрунтом. У кожну ємність покладіть по 2-3 насінини на відстані 2-3 см один від одного. Присипте насіння ґрунтом і злегка утрамбуйте його.

Після посіву полийте розсаду теплою водою. Горщики або стаканчики з розсадою поставте в світле місце з температурою 22-25 °C.

Догляд за розсадою баклажанів

Після появи сходів розсаду потрібно перенести в більш прохолодне місце (18-20 °C). Поливати розсаду потрібно регулярно, але не надто рясно. Підгодовувати розсаду можна через 2-3 тижні після появи сходів. Для підживлення використовуйте комплексні мінеральні добрива.

За 2-3 тижні до висадки розсади у відкритий ґрунт її потрібно загартувати. Для цього почніть виносити розсаду на свіже повітря на кілька годин.

Коли висаджувати баклажани у відкритий ґрунт

Висаджувати розсаду баклажанів у відкритий ґрунт можна, коли мине загроза заморозків. У середньому це відбувається в кінці травня – початку червня.

Перед висадкою розсади в ґрунт підготуйте грядки. Грядки повинні бути добре освітленими і захищеними від вітру. Грунт на грядках повинен бути пухким і легким.

Висадіть розсаду в ґрунт на відстані 50-60 см один від одного. Полийте розсаду після висадки.

Догляд за баклажанами у відкритому ґрунті

Після висадки у відкритий ґрунт баклажани потрібно регулярно поливати, підгодовувати і полоти. Поливати баклажани потрібно рясно, але не часто. Підгодовувати баклажани можна комплексними мінеральними добривами.

Баклажани можуть пошкоджуватися шкідниками та хворобами. Тому важливо проводити профілактичні обробки рослин.

Нагадаємо, експерт назвав зимове правило обрізки рослин "три Д", що заохотить сад до цвітіння навесні.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!