ukr
русский

Експерт назвав чотири овочі, які потрібно висадити вже у січні

Билім Олена

Експерт назвав чотири овочі, які потрібно висадити вже у січні
Вирощування розсади овочів взимку

Січень - це чудовий час, щоб почати вирощувати домашні овочі. Експерти назвали чотири простих у вирощуванні овочі, які можна садити до кінця січня.

У коментарі Express фахівці порадили вже зараз почати висаджувати насіння низки овочів. Їхні паростки треба буде переносити у ґрунт вже з настанням тепла.

Розсада помідорів

Помідори - це смачний і поживний овоч, який можна пророщувати вдома. Для вирощування помідорів на підвіконні вибирайте карликові або дрібноплідні сорти.

Перед посадкою перевірте насіння на схожість, замочивши їх у склянці води з чвертю чайної ложки солі. Неякісні спливуть наверх, тому ви можете їх викинути.

Також читайте: Дачники назвали чотири рослини, розсадою яких варто зайнятися до кінця січня

Для профілактики вірусних захворювань замочіть насіння на 20-30 хвилин в одновідсотковому розчині марганцівки, а потім промийте під холодною водою.

Садівники можуть посадити від двох до трьох насінин на горщик, почекати два тижні після того, як вони проростуть, а потім видалити найслабкіші сходи.

При догляді за помідорами забезпечуйте їм помірну вологість і регулярний полив.

Розсада огірків

Для вирощування огірків вибирайте самозапильні та ранньостиглі сорти, наприклад, мініплідні огірки.

Насіння відбирають і обробляють так само як і томатів. Посадіть їх у невеликі стаканчики глибиною близько 1,5 см, присипте зверху землею, дайте напоїти теплою водою, а потім накрийте стаканчиком або поліетиленовим пакетом.

Щодня ненадовго знімайте мішок, щоб сприяти циркуляції повітря, якщо необхідно, і додавайте воду, щоб ґрунт не пересихав.

Коли рослини проростуть, зніміть укриття та продовжуйте регулярний полив. Коли розсада досягне більшої зрілості, пересадіть її у великі місткості об’ємом приблизно п’ять-шість літрів.

Розсада редиски

Це простий у вирощуванні овоч, який не потребує багато місця чи великих горщиків. Як бонус, садівники також можуть їсти їх листя.

Виберіть вузький контейнер шириною з підвіконня і висотою від 15 до 18 см. Насіння замочіть у воді на 20-30 хвилин і висадіть у пухкий, багатий гумусом ґрунт.

Покладіть насіння на глибину від 1 до 1,5 см на відстані приблизно від 5 до 7 см одне від одного. Засипте насіння землею, полийте землю теплою водою, а горщик накрийте скляною місткістю або поліетиленовою плівкою до появи перших паростків. Слідкуйте за тим, щоб ґрунт був вологим і поливайте, коли верхній шар ґрунту висихає.

Розсада гострого перцю

Це ще один простий у вирощуванні овоч, який можна вирощувати вдома. Карликовий і дрібнолистий перець буде рости у вигляді невеликого кущика, який "ідеально підходить для вашого підвіконня".

Щоб їх виростити, проростіть насіння, поклавши їх на тарілку між двома шарами вологої бавовняної тканини, марлі або серветки. Їх слід тримати у вологому середовищі, тому обприскуйте їх водою кілька разів на день протягом чотирьох-семи днів.

Після появи сходів виберіть найздоровіші з розвиненими корінням і висадіть їх у горщик.

Помістіть саджанці коренем вниз на глибину приблизно 0,5 см і обережно засипте їх землею. Регулярно поливайте перець і забезпечуйте йому якомога більше світла.

Ці овочі не вимагають багато зусиль для вирощування, і вони можуть дати вам розсаду протягом кількох тижнів.

Нагадаємо, експерт назвав зимове правило обрізки рослин "три Д", що заохотить сад до цвітіння навесні.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!