ukr
русский

Єдина у своєму роді: папороть-зомбі реанімує відмерле листя, щоб годувати решту рослини (відео)

Билім Олена

Єдина у своєму роді: папороть-зомбі реанімує відмерле листя, щоб годувати решту рослини (відео)
Папороть Cyathea delgadii

Науковці під час дослідження рослин в лісах Панами відкрили цікаву здатність деревної папороті Cyathea rojasiana. Особливість цього виду полягає в тому, що вона помирає, щоб воскреснути та допомогти іншим рослинам.

Як повідомляє Esajournals, Cyathea rojasiana — це вид деревної папороті, яка росте в лісах західної Панами. Вона здатна реанімувати своє відмерле листя, створюючи коріння, які потім витягують азот із ґрунту, що живить материнську рослину.

Також вас може зацікавити: Терміти потрапили в пастку "спіралі смерті" (відео)

У живому стані старіючі листки нахилені донизу, щоб середина листя могла торкатися землі. Коли лист відмирає, структури всередині рахісу, які колись несли воду до живих частин листя, змінюються і натомість стають живим корінням. Ці нові живі корені закопуються в ґрунт і продовжують забезпечувати поживними речовинами решту рослини.

Професор Джеймс Даллінг, провідний автор дослідження, зазначив: "Це справді нове перепрофілювання тканини. І це відрізняється від того, що, як ми знаємо, роблять інші папороті".

Вважається, що Cyathea rojasiana, як і інші представники свого роду, еволюціонували, щоб отримати більше поживних речовин із бідних вулканічних ґрунтів. 

Раніше науковці попередили, що діяльність людини може призвести до повного вимирання сорок.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!