ukr
русский
Polski
English

Десятки мумій дітей та немовлят викопали у Перу: фото

Билім Олена

Десятки мумій дітей та немовлят викопали у Перу: фото
Розкопки поховання у Перу

Команда польсько-перуанських вчених виявила 22 муміфіковані поховання дітей і новонароджених на археологічній ділянці в перуанському місті Барранка. Знахідка зроблена на пагорбі Серро Колорадо в долині Патівілка.

За словами археологів, шість виявлених поховальних згорток належали дорослим, а решта 16, розташовані на відстані, належали дітям, швидше за все, різного віку, повідомляє Nauka W Polsce.

"Це явно діти не старше 2 років (судячи з довжини пучків), деякі з них новонароджені або немовлята", – стверджує біоархеолог Лукаш Майчжак.

Читайте також: У Китаї знайшли 2200-річну гробницю, наповнену старовинними артефактами (фото та відео)

Всі поховання розташовані на глибині, на висоті голів загиблих дорослих. Всі вони знаходяться в горизонтальному положенні, тоді як тіла дорослих особин знаходяться в позі ембріона з підтягнутими під груди верхніми й нижніми кінцівками. Тіла дорослих особин розташовані вертикально, що створює враження, ніби вони сидять. Всі вони мають схожий зовнішній вигляд, загорнуті в щільну тканину й обплетені мотузкою.

"На цей час важко дати єдину інтерпретацію цієї знахідки. Можливо, уся громада просто ховала дітей на цьому місці. Можливо, з якихось причин старші діти були поховані в інших частинах цвинтаря", – сказав Лукаш Майчжак.

Десятки мумій дітей та немовлят викопали у Перу: фото
Мумії, знайдені в Перу. Джерело: R.Dziubińska
Десятки мумій дітей та немовлят викопали у Перу: фото
Мумії, знайдені в Перу. Джерело: Ł. Majchrzak
Десятки мумій дітей та немовлят викопали у Перу: фото
Мумії, знайдені в Перу. Джерело: Ł. Majchrzak

Наразі команда обстежила лише площу 20 квадратних метрів. Вчені розгорнули один дитячий пучок, в якому було поховано новонародженого.

"Ми зробили томографію ще двох пучків, тож знаємо, що одна дитина була трохи старшою, а друга теж була новонародженою", – зауважив біоархеолог.

Читайте також: У водах Багамських островів знайшли уламки затонулого корабля зі скарбами (фото)

Тканина одного з уже розгорнутих пучків прикрашена геометричним орнаментом. Решта пачок, як припускає Маджхрзак, можуть містити зображення тварин і богів. Матеріали, в які загортали померлих, повинні були стати в пригоді в потойбічному світі.

"У посмертному видінні Анд людина подорожує протягом року, поки не досягне місця призначення. Тому йому потрібна їжа. Ми навіть знайшли качани кукурудзи та інші неідентифіковані рослинні матеріали в кількох пачках", – додав науковець.

Дослідники планують провести додаткові дослідження, щоб дізнатися більше про ці поховання. Зокрема, вони хочуть провести радіовуглецеве датування, щоб точно встановити час їх створення, а також провести хімічні аналізи та ізотопний аналіз, щоб дізнатися більше про походження померлих.

Нагадаємо, у Мексиці знайшли конусоподібні гробниці з останками людей, яким понад 3000 років.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!